1.     Operatie majora cu impact social important

Dr. Apostolescu si pacientulPot 2 componente de titan (sau alt metal) si ceramica sa va schimbe radical viata? Cu siguranta da, atata timp cat soldurile dumneavoastra afectate de artroza sunt cauza unor dureri aproape permanente care va ameninta capacitatea de a merge, a munci si a face diferite activitati. Desi este o interventie chirurgicala majora cu recuperare ce poate dura cateva saptamani, aproximativ 8000 de artroplastii totale de sold au loc in Romania, in fiecare an. Daca metodele de tratament nechirurgical nu au dat rezultatele scontate, trebuie sa va ganditi la posibilitatea inlocuirii soldului cu o proteza totala.

2.     Cand tratamentul nechirurgical a esuat

Medicamente coxartrozaDomnul Panaite Constantin are ambele solduri protezate de catre dr. Apostolescu Robert pentru coxartroza secundara necrozei avasculare a capului femural. Prima interventie chirurgicala a avut loc in luna octombrie 2014 si s-a intors pentru protezarea celui de al doilea sold in ianuarie 2015. Pana sa vina la o evaluare in vederea unei posibile protezari a soldurilor, pacientul a incercat toate metodele de tratament nechirurgical. Acum, dupa protezarea ambelor solduri, domnul Panaite confirma rezultatele uimitoare ale protezarii, spunand ca a asteptat prea mult, a indurat prea multa durere si regreta ca nu a venit mai devreme pentru o evaluare.

Daca metodele conservatoare de tratament: medicatia antiinflamatorie/antialgica, kinetoterapie, etc. sunt epuizate, trebuie sa luati in considerare interventia chirurgicala de schimbare a soldului (protezarea).

3.     Spune nu dizabilitatii

Durere permanentaMulti pacienti care sufera de coxartroza nu se pot odihni noaptea din cauza durerii. Ei nu pot merge mai mult de cateva sute de metri pe jos fara durere. Cand durerea si dizabilitatea ajung la un punct in care nu va mai puteti desfasura activitatile de zi cu zi, atunci aveti nevoie un nou sold care va va permite sa fiti o persoana activa si sa faceti in continuare lucrurile care va plac.

In afara de coxartroza, pot necesita protezarea soldului si pacientii care au necroza avasculara a capului femural, artrita reumatoida, traumatisme ale soldului in antecedente sau displazie de sold.

4.     Operatie nu doar pentru seniori

Durere soldMulte persoane cred ca protezarea soldului este o operatie destinata doar persoanelor trecute de varsta a doua. Dar persoanele care sufera de necroza capului femural pot avea nevoie de protezarea soldului in jurul varstei de 30 ani. De asemenea pacientii cu poliartrita reumatoida pot necesita inlocuirea soldului la o varsta tanara. Asadar, nu exista persoana prea tanara sau prea in varsta candidata la protezarea soldului. Dr. Apostolescu a pus cu succes proteze de sold si la pacientii trecuti de 80 ani.

5.     Alege materiale testate si durabile

Tipuri proteze de soldExista o gama larga de proteze la dispozitia chirurgului ortoped, facute din combinatii de materiale inclusiv metale ca titan sau cobalt-crom, ceramica si polietilena (plastic). Majoritatea au o urmarire indelungata cu rate mari de succes si supravietuire buna in timp. Mai degraba decat recomandarea unui anumit material sau tip de proteza, Dr. Apostolescu recomanda sa se aleaga o proteza care s-a dovedit in timp a avea rezultate bune si foarte bune.

Dr. Apostolescu spune pacientilor sai ca nu intotdeauna ce e nou e si cel mai bun. De exemplu protezele de sold ce au cuplu „metal pe metal” nu s-au dovedit a avea rezultate bune. Ele au dezvoltat o cantitate mare de „resturi” metalice cu rezultate dezastruoase in timp.

6.     Nu ambele solduri odata

Un sold protezat2Ce se intampla daca ambele solduri sunt afectate de artroza? Este oportun sa fie protezate amandoua in acelasi timp? Dr. Apostolescu recomanda ca soldurile sa fie protezate pe rand din cauza faptului ca riscurile medicale sunt mult mai mari cu o incidenta mult mai crescuta a trombozei venoase si a trombembolismului. Alte complicatii ca cele cardiace sau pulmonare sunt usor mai crescute decat ar trebui sa fie. Dr. Apostolescu nu recomanda protezarea ambelor solduri odata decat in cazuri selectate si in anumite circumstante. De obicei le spune pacientilor: Intai protezarea soldului mai dureros, apoi recuperarea cu tonifierea musculaturii si dupa aceea protezarea celui de-al doilea sold.

7.     Dupa operatie

Recuperare protezarePentru a preveni complicatiile trombembolice (de formare a cheagurilor de sange) se administreaza medicatie anticoagulanta si pacientul trebuie mobilizat cat mai repede cu putinta. Infectia poate apare si la luni sau ani de la procedura chirurgicala, de aceea pacientii trebuie sa previna acest lucru prin administrarea de antibiotice inainte de orice procedura chirurgicala sau dentara.

Postoperator veti primi cateva zile medicatie antialgica (pentru durere). A doua zi postoperator, Dr. Apostolescu le recomanda pacientilor sa se dea jos din pat si sa foloseasca un cadru la mers, iar externarea din spital se face la 3-5 zile de la operatie.

8.     E timpul pentru recuperare

Dupa protezarea solduluiCei mai multi pacientii se simt bine la 6-8 saptamani dupa operatie. Desi interventia chirurgicala este una frecventa, este totusi o operatie majora. Pacientii nu se pot intoarce la lucru urmatoarea saptamana. Unele activitati vor fi restrictionate pe o perioada de timp-chiar pana la 3 luni. Domnul Panaite, protezat la ambele solduri, spune ca la 6 saptamani are doar mici dureri, care sunt de vindecare si se simte incomparabil mai bine fata de perioada dinaintea protezarii de sold. El transmite pacientilor care vor sa faca o interventie de protezare ca recuperarea este mai rapida si mai putin dureroasa decat si-a imaginat.

9.     Nu exista garantie pe viata

Medicul cu pacientulProteza de sold are o durata de viata limitata – de aproximativ 15-20 ani. Se spera insa ca o data cu inovatiile tehnologice, materialele sa se imbunatateasca si proteza de sold sa tina 6-7 decenii. Pentru moment insa, Dr. Apostolescu informeaza pacientii mai tineri (intre 30 si 40 ani) ca este posibil sa aibe nevoie de inca o interventie chirurgicala de-a lungul vietii pentru revizia protezei.

10.  Da schiatului, nu alergatului

Aerobic in apaDupa inlocuirea soldului, pacientii se pot simti atat de bine incat sa uite ca au fost protezati. Totusi acestia trebuie sa tina minte ca nu este permis alergatul si alte sporturi ce creeaza un impact mare la nivelul soldurilor. Anumitor pacienti, Dr. Apostolescu le permite chiar sa schieze.

Puteti practica exercitii de impact mic, cum ar fi: inotul, aerobic in apa, mersul pe bicicleta, putand astfel sa va mentineti in forma si sa fiti activ fara a pune un stress suplimentar pe soldul protezat.

11.  Un nou inceput

Dupa protezare soldCei mai multi pacienti se recupereaza foarte bine dupa artroplastia totala de sold, avand nu numai o functionalitate mai buna a membrului inferior, dar si un alt chef de viata. Activitatile de zi cu zi, lucrul, joaca cu nepotii care inainte erau imposibile sau greu de facut, devin dintr-o data „floare la ureche”.