Interventia de protezare

  • Dr. Apostolescu ofera tuturor pacientilor sai adresa sa de e-mail si a colaboratorilor. Comunicarea prin e-mail este foarte potrivita pentru intrebari si situati care nu reprezinta o urgenta fie inainte sau dupa interventia chirurgicala. Va rugam sa nu faceti abuz de acest privilegiu si sa trimiteti numai intrebari sau nelamuriri privitoare la interventia chirurgicala sau recuperare. De obicei veti primi un raspuns la e-mail in 24 ore. Daca nu veti primi un raspuns intr-o zi sau doua, va rugam sa retransmiteti mailul sau sa sunati. Dupa operatie, pacientii pot trimite pe mail poze sau filme cu evolutia care o au folosind un smartphone. Aceste imagini pot scuti de multe ori un pacient sa vina la clinica pentru control. Problemele urgente vor fi rezolvate printr-un telefon catre Dr. Apostolescu sau catre serviciul de urgenta 112.
  • Cei mai multi pacienti vor fi externati la 3-5 zile dupa interventia chirurgicala de protezare. Astfel, incerc sa reintroduc pacientul cat mai curand posibil in mediul sau si activitatile cotidiene. Insa trebuie tinut cont ca fiecare pacient e diferit.
  • Indepartarea firelor de sutura se va face la 14 zile postoperator. Dupa acest timp incizia s-a vindecat suficient cat sa permita pacientul sa poata face dus si sa poata atinge cu apa locul operatiei.
  • Pentru interventiile de protezare a articulatiilor, Dr. Apostolescu permite de obicei activitatea fara restrictie de a 2 a zi postoperator. Cu toate acestea pacientii vor trebui sa creasca treptat nivelul de activitate si sa evite o crestere rapida in sensul timpului total de stat in picioare si mers. Osul din jurui articulatiei noi trebuie sa se obisnuiasca cu presiunea pe care implantul o face. Aceasta adaptare a osului la stressul implantului dureaza de obicei intre 6 si 12 saptamani. Pentru primele 2 saptamani postoperator pacientii trebuie sa isi limiteze statul in picioare si mersul la 30 minute, maxim o ora ape zi. La 4 saptamani cei mai multi pacienti pot sta in pcioare pana la 2-3 ore pe zi. La 8-12 saptamani multi pacienti pot avea activitate 8 ore pe zi. Cand un pacient creste nivelul de activitate prea rapid, acesta poate incepe sa schiopateze si sa aibe dureri crescute pentru cateva zile. Acest lucru poate fi evitat prin cresterea treptata a nivelului de activitate si a timpului total cumulat de mers si stat in picioare.
  • Dupa operatia de protezare a articulatilor, pacientii vor avea un echilibru precar si vor simti o slabiciune musculara pentru cateva zile pana la cateva saptamani.De aceea ei vor trebui sa foloseasca ajutatoare la mers cum sunt cadrul sau carjele pentru a preveni caderile. Atunci cand va simtiti stabil, “pe picioarele dumneavoastra” puteti merge fara cadru sau carje. Daca aveti ameteli sau nu va puteti mentine echilibrul, fiti preacauti si folositi cadrul. Cel mai usor mod de a compromite o articulatie refacuta perfect este cazatura.
  • Pacientii sunt adesea obositi si dorm mai mult dupa operatie. Cresterea nivelului de energie dureaza pana la cateva saptamani si revine la normal in doua-trei luni. Poate apare scaderea poftei de mancare ca rezultat al medicatiei antialgice. Uni pacienti pot scadea in greutate cateva kilograme.
  • Pacientii se pot intoarce la serviciu oricand se simt pregatiti, dar nu mai devreme de 4-6 saptamani. Cei mai multi pacienti se intorc la munca de birou dupa 6 saptamani iar cei care desfasoara munca grea ce presupune ridicarea de greutati se reintegreaza dupa 3 luni postoperator.
  • Dr. Apostolescu prescrie medicatie pentru diminuarea durerii dupa interventia chirurgicala, dar nu inainte de aceasta. Aceasta medicatie poate continua pana la cateva saptamani, cand pacientul se simte confortabil cu noua sa articulatie. Dr. Apostolescu le permite pacientilor sa sofeze dupa 6 saptamani postoperator.
  • Este de asteptat ca fiecare pacient care beneficiaza de inlocuirea unei articulatii cu o proteza sa participe activ la procesul de recuperare. Interventia chirurgicala e doar o parte din protezarea cu succes a unei articulatii. O buna colaborare cu ortopedul dumneavoastra si echipa acestuia, este critica pentru evolutia favorabila. Kinetoterapia cu tonifierea musculara si stretching-ul este importanta inainte si dupa operatie.