Personalizare proteza genunchi

Planificare 3d pentru proteza personalizata de genunchi

M-am hotarat sa scriu acest articol pentru ca pacientii care au nevoie de o inlocuire a articulatiei genunchiului sa inteleaga exact despre ce e vorba atunci cand le propun protezarea personalizata de genunchi.

Ce este proteza personalizata de genunchi ?

In primul rand vreau sa subliniez ca proteza personalizata de genunchi NU se refera la o proteza special creata pentru inlocuirea genunchiului dumneavostra. Ce se personalizeaza este procedeul prin care se implanteaza proteza de genunchi, componentele finale ale protezei care se implanteaza ramanand aceleasi. Pentru a intelege mai bine despre ce e vorba, o sa fac o scurta descriere a ceea ce inseamna protezarea genunchiului.

Unul din dezideratele artroplastiei totale de genunchi este axarea corecta a membrului inferior(indreptarea acestuia) astfel incat dupa interventia chirurgicala fortele de greutate sa se distribuie egal la nivelul celor 2 compartimente ale genunchiului (intern si extern). Cu alte cuvinte membrul inferior trebuie sa fie aliniat correct pentru ca axul mecanic al acestuia sa treaca prin centrul genunchiului, astfel maximizandu-se durata de viata a protezei de genunchi.

 A. Dezaxarea genunchiului in Varus. B. Corectarea varusului prin protezarea personalizata a genunchiului si axarea corecta a membrului inferior (greutatea se distribuie prin centrul soldului, centrul genunchiului si centrul gleznei)

Acesta este si cel mai mare avantaj al protezei personalizate de genunchi. Practic, se inlatura o eventuala eroare umana de axare a membrului inferior, care s-ar putea produce in timpul interventiei chirurgicale de protezare folosind instrumentele specifice implantarii nepersonalizate(operatia clasica).

Cum se personalizeaza proteza de genunchi ?

Daca va hotarati sa optati pentru o proteza personalizata de genunchi, va voi descrie pe scurt cam cum decurge procesul pentru a stii la ce sa va asteptati.

Veti incepe cu efectuarea unui RMN de genunchi. Pe baza acestui RMN se va crea o imagine 3D a genunchiul dumneavoastra si se va face o planificare a operatiei de inlocuire a articulatiei genunchiului. Cand toate acestea sunt gata se trece la productia unor ghiduri personalizate genunchiului dumneavostra, pe care chirurgul ortoped le va folosi in timpul operatiei de protezare a genunchiului dumneavostra.

ghiduri proteza genunchi

Ghidurile care se folosesc pentru implantarea protezei personalizate de genunchi

Care sunt avantajele protezei personalizate de genunchi ?

  • inlatura o eroare umana care s-ar putea produce in timpul interventiei chirurgicale in ceea ce priveste axarea corecta a membrului inferior
  • scade durata interventiei chirurgicale
  • scade riscul complicatiilor postoperatorii si in special cel al trombozei venoase profunde si trombembolismului pulmonar
  • scade sangerarea intraoperatorie
  • permite cunoasterea dimensiunilor componentelor protezei inainte de inceperea interventiei chirurgicale

Care este timpul de asteptare pentru completarea procedeului de personalizare a protezei de genunchi?

In general tot procedeul de personalizare a protezei de genunchi, de la efectuarea RMN-ului pana la fabricarea ghidurilor de taiere si livrarea acestora in Romania dureaza intre 21 si 30 zile.

In opinia mea, protezarea pesonalizata de genunchi poate avea un rol in optimizarea rezultatelor dupa artroplastia totala de genunchi. Aceasta tehnologie permite chirurgului ortoped sa faca o dubla verificare a alinierii membrului inferior, o usoara deviere de la axul mecanic al membrului inferior putand sa aibe ca rezultat o mai mica satisfactie postoperatorie a pacientului.

Mai jos aveti un scurt film a ceea ce inseamna proteza personalizata de genunchi