Proteza sold

Proteza totala de sold

Artroplastia totala de sold este una dintre cele mai de succes operatii pe care chirurgii ortopezi le efectueaza. Protezarea soldului este o interventie chirurgicala electiva, ceea ce inseamna ca pacientii decid daca si cand sa aibe loc procedura. Ca medic, nu spun pacientilor ca trebuie neaparat sa se opereze, dar de foarte multe ori interventia chirurgicala este singura care poate duce la disparitia durerii. Filozofia mea este aceea de a furniza pacientilor mei informatiile de care au nevoie pentru a putea lua o decizie cu privire la durerea de sold si la starea lor de sanatate. Astfel pot sa aleaga in cunostinta de cauza tratamentul dorit pentru durerea de sold.

Articulatia soldului este de tip minge-cavitate. Mingea este reprezentata de capul femural si cavitatea de acetabul. Protezarea soldului implica indepartarea capului femural si inlocuirea acestuia cu o bila metalica sau de ceramica. Cartilajul articular de la nivelul acetabulului este indepartat cu un instrumentar specific si este inlocuit de o componenta metalica hemisferica acoperita de un plastic special (polietilena) sau ceramica. Astfel se formeaza o noua articulatie de sold care permite de cele mai multe ori o mobilitate si o libertate de miscare mai mare. Componentele care formeaza proteza de sold pot fi sau nu atasate la os cu ajutorul unui ciment medical. De obicei incizia pe care o fac are o lungime de circa 12-15cm.

Protezarea soldului

Artroplastia totala de sold

Scopul acestui articol este de a educa pacientii cu privire la aspectele majore ale interventiei chirurgicale de protezare a soldului. Multe studii au aratat ca un pacient informat are mai putine surprize si mai multe satisfactii cu privire la procedura chirurgicala. Desi urmatoarele informatii ofera o imagine de ansablu a ceea ce eu consider ca este important pentru artroplastia totala de sold, nu substituie consultatia unde va pot raspunde la toate intrebarile pe care le aveti. Daca doriti mai multe informatii, programati o consultatie.

Evaluarea starii de sanatate

 • Inainte de protezarea genunchiului Dr. Apostolescu Robert va va cere sa efectuati cateva analize si eventual consulturi de specialitate pentru o evaluare cat mai exacta a starii dumneavoastra de sanatate

Donarea de sange

 • Cu cateva saptamani inainte de operatie, pacientii pot dona sangele propriu la centrul de donare de la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca) cu intentia de a putea primi transfuzie cu sangele lor, in caz de necesitate.
 • Daca donati sange inainte de interventia chirurgicala, va rog sa ma anuntati inainte de operatie, pentru a-l putea folosi pentru dumneavoastra
 • Probabilitatea de a avea nevoie de o transfuzie sangvina este mai mare la pacientii cu probleme serioase de sanatate
 • De asemenea, la pacientii care sufera de anemie, probabilitatea de a primi sange postoperator este mai mare. Acestia trebuie sa fie tratati pentru anemie inainte de interventia chirurgicala de protezare.

Medicatie

 • Atunci cand este posibil, opriti Aspirina (Aspenter) cu 5 zile inainte de operatie
 • Anuntati-ma atunci cand luati medicamente anticoagulante de tipul Plavix sau Sintrom, pentru ca acestea trebuie oprite inainte de interventia chirurgicala de protezare
 • Nu uitati sa aduceti la spital o lista a medicamentelor pe care le luati atunci cand veti avea consultul preanestezic.

La internare

 • Veti avea nevoie de buletin, cardul de sanatate si biletul de trimitere
 • Nu uitati sa luati cu dumneavoastra la spital o lista cu medicamentele pe care le luati si substantele la care sunteti alergic

Ziua operatiei

 • Pacientii sunt rugati sa nu manance si sa nu bea nimic cu 8 ore inainte de operatie, care de obicei inseamna „nimic dupa miezul noptii”
 • Intrebati medicul anestezist daca, si ce medicamente puteti lua in dimineata operatiei (cu foarte putina apa)
 • Veti avea o anestezie rahidiana (va amorteste de la brau in jos) sau generala. Aceasta va fi bine stabilita in consultul preanestezic cu ajutorul medicului anestezist
 • Dupa operatie, voi discuta cu familia dumneavoastra si le voi explica cum a decurs operatia si care este starea dumneavoastra
 • De obicei, prima zi dupa operatie, veti sta intr-un salon special postoperator pentru a va putea reveni dupa anestezie. Urmatoarea zi veti fi mutat pe sectie. Exista insa o variabilitate in functie de cum va reveniti dupa anestezie si operatie.

Spitalizarea postoperatorie

 • Medicatia antialgica este personalizata, adaptata fiecarui pacient in parte
 • Veti primi tratament antibiotic intravenos pentru 24 ore postoperator
 • Veti avea nevoie de medicamente anticoagulante pentru circa 30 zile postoperator
 • Veti fi incurajat sa mergeti inca de a doua zi postoperator
 • Un medic kinetoterapeut va lucra cu dumneavoastra zilnic si va va invata cum sa mergeti in siguranta si ce miscari sunt permise sa faceti
 • Imi vad pacientii cel putin o data pe zi, de cele mai multe ori de doua ori pe zi. De asemenea incerc sa imi vad pacientii si peste weekend, dar ocazional vizita de peste weekend este asigurata de unul din colaboratorii mei
 • Spitalizarea in general dureaza 3-5 zile

La externare

 • Voi discuta cu pacientul si familia si le voi explica ce au de facut acasa
 • Veti primi o reteta cu medicatia antialgica pe care o veti lua numai la nevoie
 • De asemenea va voi prescrie si un anticoagulant injectabil pe care trebuie sa il faceti pana la 30-35 zile postoperator
 • Pacientii vor fi revazuti postoperator la 14 zile, 45 zile, 3 luni, 6 luni, 1 an si apoi anual

Posibile complicatii ale operatiei de protezare a genunchiului

 • Tromboza venoasa profunda si trombembolismul pulmonar: Formarea cheagurilor de sange in venele de la nivelul gambelor e posibila dupa orice interventie chirurgicala pe membrele inferioare. Aparitia trombozei venoase da dureri si marirea de volum a gambei. Aceasta formare a cheagurilor de sange poate fi mult diminuata cu ajutorul medicatiei anticoagulante, purtarea de ciorapi medicinali si mobilizarea precoce. Principalul pericol al aparitiei cheagurilor de sange la nivelul membrelor inferioare este acela ca pot migra si se pot localiza la nivelul plamanilor, fenomen ce poarta numele de embolie pulmonara. Aceasta poate duce la dificultate in respiratie, durere in piept sau chiar moarte. Daca aveti dureri inexplicabile de picioare si umflaturi ale gambei, instiintati-l pe Dr. Apostolescu, pentru ca va poate recomanda sa faceti o ecografie doppler. Daca simtiti dureri in piept sau dificultati la respiratie, apelati serviciul de urgenta 112 cat mai repede posibil.
 • Infectia: Inainte si dupa operatie va vor fi administrate antibiotice pentru a reduce riscul infectiei. Cu toate acestea exista un mic risc de a apare o infectie imediat dupa operatie sau la cativa ani dupa interventia chirurgicala. Acest risc este mai crescut la persoanele obeze, care au multe boli asociate sau la cele care sufera de diabet zaharat. Infectia aparuta dupa protezarea soldului este tratata de obicei cu o alta interventie chirurgicala pentru a indeparta tesutul infectat si eventual proteza. In cazul in care se indeparteaza si proteza, cateva luni mai tarziu, dupa disparitia infectiei se va pune o proteza de revizie la nivelul soldului. Desi rar, pacientii dezvolta complicatii care sa le ameninte viata, infectia este totusi o complicatie devastatoare.
 • Inegalitatea membrelor inferioare: De obicei, dupa operatie, lungimea picioarelor dumneavoastra va fi egala. Rar, e posibil sa existe o diferenta mica de pana la maxim un centimetru. Daca inegalitatea de membre inferioare va deranjeaza, puteti purta un inaltator in pantof pentru a compensa diferenta.
 • Schiopatatul: Schiopatatul, pe care cei mai multi pacienti il au inainte de operatie, de obicei persista si postoperator pana cand musculatura soldului se tonifica (intareste). Exista si situatii in care schiopatatul nu dispare sau poate apare un alt tip de schiopatat. Cu toate acestea, cei mai multi pacienti spun ca mersul lor este foarte mult imbunatatit dupa interventia chirurgicala de protezare.
 • Luxatia: In cazuri rare, noul sold se poate luxa (mingea iese din cavitatea hemisferica), lucru care de obicei da durere. Riscul de luxatie poate fi redus cu o pozitionare cat mai corecta a componentelor protezei de sold si prin folosirea unor capete femurale cat mai mari. In cazul in care suferiti o luxatie a protezei de sold, medicul ortoped va manipula piciorul dumneavoastra sub anestezie pentru a reduce luxatia. Ocazional, in cazul in care noul dumneavoastra sold este instabil si se luxeaza repetat, veti avea nevoie de o noua interventie chirurgicala cu revizia componentelor protezei.
 • Leziuni nervoase: Desi extrem de rar, se poate intampla ca nervii care trec prin apropierea soldului sa fie lezati. Aceste leziuni se pot recupera de la sine sau nu. In cazul in care functia nervilor nu se recupereaza, e posibil sa aveti nevoie la mers de o orteza pentru glezna.
 • Sangerari: Foarte rar, vasele din jurul soldului pot fi lezate odata cu operatia, astfel aparind sangerari mai mari in timpul sau dupa interventia chirurgicala. In aceste situatii, e posibil sa aveti nevoie de o alta interventie chirurgicala pentru corectarea problemei aparute.
 • Fracturi: Femurul sau pelvisul se pot fractura in timpul interventiei chirurgicale sau la ani distanta dupa aceasta. In ultimul caz, e nevoie de o noua interventie chirurgicala de fixare a fracturii.
 • Degradarea protezei: Foarte rar, osul nu va creste in componentele implantate si astfel proteza nu se poate integra. Componentele se vor desprinde de os si se vor misca. Aceasta miscare a componentelor va genera durere si e nevoie de o interventie chirurgicala de revizie pentru rezolvarea problemei.
 • Decesul: Desi extrem de rar, exista pacienti care au decedat in urma artroplastiei totala de sold. Aceasta s-a intamplat, in principal din cauza unor afectiuni asociate grave care s-au acutizat dupa interventia chirurgicala. Decesul se poate produce si datorita unei embolii pulmonare, asa cum a fost specificat mai sus.
 • Alte complicatii: Aceasta lista acopera cele mai frecvent intalnite complicatii. Pentru ca fiecare pacient este unic, si complicatiile care pot apare sunt numeroase. Desi numeroase complicatii au fost raportate in literatura de specialitate, cele mai multe sunt minore si rare.