Deteriorare proteza totala sold drept

Artroplastie totala sold drept in urma cu 12 ani. Mobilizarea cupei

Protezarea soldului este una dintre cele mai de succes proceduri practicate in medicina. In cele mai multe cazuri, inlocuirea totala a soldului permite oamenilor sa aiba o viata activa si fara dureri la nivelul soldului. Cu toate acestea, in timp, proteza de sold se poate degrada din cauze variate.

Cand se intampla acest lucru, medicul ortoped va va recomanda o a doua interventie chirurgicala pentru inlaturarea totala sau partiala a protezei originale (proteza primara) si inlocuirea acesteia cu o proteza noua. Aceasta procedura poarta numele de revizia artroplastiei totale de sold sau revizia protezei de sold.

Desi ambele proceduri au aceleasi obiective – inlaturarea durerii, imbunatatirea functiei soldului si cresterea calitatii vietii – revizia protezei e diferita de protezarea primara a soldului. Artroplastia de revizie a soldului este o procedura mai lunga si mult mai complexa. Aceasta necesita o planificare riguroasa preoperatorie si folosirea unor instrumente si implanturi speciale pentru a putea obtine un rezultat bun.

Descrierea procedurii

Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale de revizie a protezei de sold. In unele cazuri e nevoie doar de inlocuirea unor componente ale protezei primare. In alte cazuri e nevoie ca intreaga proteza sa fie scoasa chirurgical si inlocuita, de cele mai multe ori fiind nevoie si de reconstructia osoasa  cu ajutorul unor augmente (componente metalice care inlocuiesc osul degradat) sau a grefelor osoase.

Deteriorarea osului si a partilor moi(in special a musculaturii) din jurul soldului poate face dificila utilizarea unor implanturi standard (de proteza primara) in revizia artroplastiei de sold. De cele mai multe ori Dr. Apostolescu Robert va folosi implanturi speciale, destinate sa compenseze distrugerea osoasa si incompetenta partilor moi din jurul soldului.

Cand se indica revizia artroplastiei totale de sold

Uzura implantului si mobilizarea componentelor

Pentru ca o proteza de sold sa functioneze corect e nevoie ca implantul sa ramana ferm atasat de os. Proteza primara poate fi cimentata la os sau se poate implanta necimentat, in acest ultim caz osul crescand in interiorul componentelor pentru o fixare ferma a protezei. Se poate intampla ca osul sa nu creasca in interiorul componentelor sau acestea se pot mobiliza in timp prin slabirea fixarii la os, ducand la dureri ale soldului.

Cauzele mobilizarii componentelor protezei pot fi necunoscute. Sunt insa factori care contribuie la acest proces cum ar fi – practicarea repetata a sporturilor de impact si obezitatea care duc la uzura mai rapida a polietilenei si mobilizarea precoce a componentelor.

In unele cazuri, in urma uzurii polietilenei rezulta mici particule de plastic care se acumuleaza la nivelul articulatiei soldului, acestea find atacate de sistemul imunitar al organismului. Acest raspuns imun ataca, de asemenea, osul sanatos din jurul implantului, fenomen ce poarta numele de osteoliza. Astfel osul din jurul protezei se deterioreaza facand implantul instabil. Din fericire, materialele de plastic (polietilena) ce se folosesc in protezarea soldului s-au imbunatatit considerabil de-a lungul anilor, astfel incat uzura polietilenei si osteoliza apar mai rar astazi decat la generatiile anterioare de implanturi.

Infectia

Infectia este o complicatie ce poate apare la orice interventie chirurgicala, inclusiv protezarea totala a soldului. Aceasta poate apare pe timpul internarii in spital sau acasa, dupa externarea din spital. De asemenea infectia poate apare si la cativa ani dupa implantarea unei proteze primare de sold.

Daca proteza de sold se infecteaza, apar durerile datorita mobilizarii componentelor protezei. De multe ori, aceasta durere persista chiar si pe timpul noptii. Pe langa durere, in unele cazuri, poate apare o fistula in jurul soldului prin care se exteriorizeaza un lichid de culoare galbena. Deoarece bacteriile nu pot fi inlaturate de pe implantul de sold doar cu ajutorul antibioticelor, de cele mai multe ori e nevoie de interventia chirugicala pentru revizia protezei de sold.

Operatia de revizie a protezei de sold pentru infectie, se face de cele mai multe ori in doua etape:

1.Intr-o prima etapa se indeparteaza proteza primara de sold si se monteaza o proteza temporara de sold (spacer) care este acoperita cu antibiotic. Acest spacer are rolul de a elibera local, la nivelul soldului, unul sau doua antibiotice ce au rolul de a elimina infectia. Spacerul se mentine intre 6 saptamani si 3 luni.

2.In cea de-a doua etapa, daca infectia a fost eliminata, spacerul cu antibiotic este inlocuit cu o proteza de revizie

Luxatia repetata a protezei de sold

Caderea pe sold, alte traume la nivelu soldului protezat sau anumite pozitii ale soldului pot duce la luxatia protezei de sold. Daca luxatia protezei de sold se produce de mai multe ori de-a lungul timpului, e nevoie de interventia chirurgicala de revizie.

Fractura periprotetica

Fractura periprotetica reprezinta o rupere a osului aflat in jurul protezei primare de sold. Aceste fracturi se produc cel mai adesea in urma unei caderi pe soldul protezat. Tratamentul acestora se poate face prin revizia protezei primare sau prin fixarea fracturii periprotetice cu ajutorul unor implanturi speciale. Pentru decizia tratamentului optim, Dr. Apostolescu va lua in considerare mai multi factori cum ar fi:

 • calitatea osului restant
 • nivelul fracturii si tipul acesteia
 • daca proteza este atasata de os sau este mobila

Alti factori

Pacientii tineri, supraponderali sau care sufera de diabet zaharat, in timp au mai multe sanse de a suferi o infectie sau o mobilizare a componentelor pentru care vor necesita o interventie chirurgicala de revizie a protezei de sold.

Pregatirea pentru operatia de revizie a protezei de sold

Consultatia

1.Examenul clinic
Inantea interventiei chirurgicale, Dr. Apostolescu va va face o examinare clinica completa a soldului afectat. De asemenea  pentru a evalua starea dumneavoastra de sanatate e posibil sa aveti nevoie si de consulturi interdisciplinare cum ar fi examinarea cardiologica.

2.Examenul radiologic
Dr. Apostolescu Robert va va recommanda sa faceti o radiografie a bazinului si soldului afectat pentru a putea intelege care sunt cauzele pentru care proteza primara de sold nu mai functioneaza. De asemenea e posibil sa vi se recomande un exament CT al soldului pentru a evalua cu exactitate capitalul osos restant.

Teste de laborator

Veti avea de efectuat o serie de analize medicale pentru a putea exclude o infectie la nivelul soldului protezat.

Interventia chirurgicala

Veti fi internat in spital cu o zi inaintea interventiei chirurgicale.

Anestezia

Dupa internarea in spital, veti fi evaluat de un membru al echipei de anestezie. Cele mai uzuale tipuri de anestezie folosite sunt:

 • anestezia generala (veti fi adormit)
 • anestezia spinala (rahianestezia sau anestezia epidurala) in care veti fi amortit de la brau in jos
 • bloc nervos regional – de obicei combinat cu unul din procedurile de mai sus

Procedura chirurgicala propriuzisa

Interventia chirurgicala de revizie a protezei de sold este mult mai complexa si dureaza mai mult decat o interventie pentru protezarea primara a soldului. In cele mai multe cazuri o astfel de operatie dureaza peste 4 ore.

In cele mai multe ori, incizia la piele va urma vechea cicatrice. Aceasta poate fi insa mai lunga pentru a permite chirurgului ortoped sa extraga implantul prezent la nivelul soldului.

Dupa expunerea articulatiei soldului, medicul ortoped va extrage intreaga proteza primara sau doar unele componente ale acesteia. Extragerea componentelor se va face cu mare atentie pentru a prezerva cat mai mult din capitalul osos de la nivelul soldului. Daca proteza primara a fost cimentata, se va extrage si cimentul. Indepartarea cimentului este un process minutios care adauga complexitate procedurii si creste totodata durata interventiei.

De multe ori, pentru extragera componentei femurale a protezei de sold, e nevoie ca medicul chirurg ortoped sa fractureze controlat femurul. In aceste cazuri, dupa ce este montata proteza de revizie, fractura creata este fixata cu implanturi specifice.

Dupa extragerea protezei degradate, suprafetele osoase de la nivelul soldului se pregatesc pentru a putea fi implantata proteza de revizie. De foarte multe ori, datorita pierderii mari osoase, e nevoie de grefe sau augmente metalice pentru refacerea stocului osos de la nivelul soldului.

Dupa reconstructia osoasa, se pot monta implanturile de revizie la nivelul bazinului si al femurului. De cele mai multe ori, la nivelul bazinului, cupa se va fixa cu suruburi suplimentare pentru a asigura o stabilitate buna pana la integrarea osoasa.

Complicatii

Ca la orice alta interventie chirurgicala, exista riscuri asociate operatiei de revizie a protezei de sold. Ba mai mult, deoarece operatia este una complexa si de lunga durata, aceasta are un risc mai mare de complicatii comparativ cu protezarea primara a soldului. Inainte de interventia chirurgicala Dr. Apostolescu Robert va discuta cu dumneavoastra fiecare dintre riscuri si va lua masuri suplimentare pentru evitarea lor.

Posibilele complicatii ale interventiei chirurgicale de revizie a protezei de sold includ:

 • luxatia protezei
 • infectia
 • tromboza venoasa profunda sau tromembolismul pulmonar (formarea cheagurilor de sange la nivelul membrelor, acestea putand sa migreze la nivelul plamanilor)
 • inegalitatea membrelor inferioare
 • osificarile heterotopice (formarea de tesut osos in locuri in care acesta nu este prezent in mod normal)
 • fractura acetabulului sau a femurului
 • leziuni ale vaselor de sange sau a nervilor
 • lipsa integrari osoase a implanturilor de revizie