De Ştiut Înainte de Protezare

  • Dr. Apostolescu oferă tuturor pacienţilor săi adresa sa de e-mail şi a colaboratorilor. Comunicarea prin e-mail este foarte potrivită pentru întrebări şi situaţi care nu reprezintă o urgenţă fie înainte sau după intervenţia chirurgicală. Vă rugăm să nu faceţi abuz de acest privilegiu şi să trimiteţi numai întrebări sau nelămuriri privitoare la intervenţia chirurgicală sau recuperare. De obicei veţi primi un răspuns la e-mail în 24 ore. Dacă nu veţi primi un răspuns într-o zi sau două, vă rugăm să retransmiteţi mailul sau să sunaţi. După operaţie, pacienţii pot trimite pe mail poze sau filme cu evoluţia care o au folosind un smartphone. Aceste imagini pot scuti de multe ori un pacient să vină la clinică pentru control. Problemele urgente vor fi rezolvate printr-un telefon către Dr. Apostolescu sau către serviciul de urgenţă 112.
  • Cei mai mulţi pacienţi vor fi externaţi la 3-5 zile după intervenţia chirurgicală de protezare. Astfel, încerc să reintroduc pacientul cât mai curând posibil în mediul său şi activităţile cotidiene. Însă trebuie ţinut cont că fiecare pacient e diferit.
  • Îndepărtarea firelor de sutură se va face la 14 zile postoperator. După acest timp incizia s-a vindecat suficient cât să permită pacientul să poată face duş şi să poată atinge cu apa locul operaţiei.
  • Pentru intervenţiile de protezare a articulaţiilor, Dr. Apostolescu permite de obicei activitatea fără restricţie de a 2 a zi postoperator. Cu toate acestea pacienţii vor trebui să crească treptat nivelul de activitate şi să evite o creştere rapidă în sensul timpului total de stat în picioare şi mers. Osul din jurui articulaţiei noi trebuie să se obişnuiască cu presiunea pe care implantul o face. Această adaptare a osului la stressul implantului durează de obicei între 6 şi 12 săptămâni. Pentru primele 2 săptămâni postoperator pacienţii trebuie să îşi limiteze statul în picioare şi mersul la 30 minute, maxim o oră ape zi. La 4 săptămâni cei mai mulţi pacienţi pot sta în picioare până la 2-3 ore pe zi. La 8-12 săptămâni mulţi pacienţi pot avea activitate 8 ore pe zi. Când un pacient creşte nivelul de activitate prea rapid, acesta poate începe să şchiopăteze şi să aibe dureri crescute pentru câteva zile. Acest lucru poate fi evitat prin creşterea treptată a nivelului de activitate şi a timpului total cumulat de mers şi stat în picioare.
  • După operaţia de protezare a articulaţilor, pacienţii vor avea un echilibru precar şi vor simţi o slăbiciune musculară pentru câteva zile până la câteva săptămâni.De aceea ei vor trebui să folosească ajutătoare la mers cum sunt cadrul sau cârjele pentru a preveni căderile. Atunci când vă simţiţi stabil, “pe picioarele dumneavoastră” puteţi merge fără cadru sau cârje. Dacă aveţi ameţeli sau nu vă puteţi menţine echilibrul, fiţi precauţi şi folosiţi cadrul. Cel mai uşor mod de a compromite o articulaţie refăcută perfect este căzătură.
  • Pacienţii sunt adesea obosiţi şi dorm mai mult după operaţie. Creşterea nivelului de energie durează până la câteva săptămâni şi revine la normal în două-trei luni. Poate apare scăderea poftei de mâncare ca rezultat al medicaţiei antialgice. Uni pacienţi pot scădea în greutate câteva kilograme.
  • Pacienţii se pot întoarce la serviciu oricând se simt pregătiţi, dar nu mai devreme de 4-6 săptămâni. Cei mai mulţi pacienţi se întorc la munca de birou după 6 săptămâni iar cei care desfăşoară muncă grea ce presupune ridicarea de greutăţi se reintegrează după 3 luni postoperator.
  • Dr. Apostolescu prescrie medicaţie pentru diminuarea durerii după intervenţia chirurgicală, dar nu înainte de aceasta. Această medicaţie poate continua până la câteva săptămâni, când pacientul se simte confortabil cu noua sa articulaţie. Dr. Apostolescu le permite pacienţilor să şofeze după 6 săptămâni postoperator.
  • Este de aşteptat ca fiecare pacient care beneficiază de înlocuirea unei articulaţii cu o proteză să participe activ la procesul de recuperare. Intervenţia chirurgicală e doar o parte din protezarea cu succes a unei articulaţii. O bună colaborare cu ortopedul dumneavoastră şi echipa acestuia, este critică pentru evoluţia favorabilă. Kinetoterapia cu tonifierea musculară şi streching-ul este importantă înainte şi după operaţie.