Proteza parţială (unicompartimentală) de genunchi
În timpul intervenţiei chirurgicale de protezare a genunchiului, cartilajul articular degradat de artroză este înlocuit cu o proteză totală sau parţială de genunchi. În protezarea unicompartimentală a genunchiului (numită şi proteza parţială de genunchi), doar o porţiune a genunchiului este înlocuită. Această procedură este o alternativă la protezarea totală a genunchiului pentru pacienţii a căror boală este limitată la un singur compartiment al genunchiului.
Pentru că proteza parţială de genunchi se face printr-o incizie mai mică, iar invazivitatea operaţiei este scăzută, pacienții petrec de obicei puțin timp în spital, se recuperează mai repede și revin la activitățile normale mai devreme decât pacienții cu protezare totală a genunchiului.
Descrierea afecţiunii
În gonartroză, cartilajul care protejează oasele de la nivelul genunchiului se degradează. Această degradare se poate produce global şi să afecteze toată articulaţia genunchiului sau poate fi limitată doar la o anumită zonă din genunchi.
Genunchiul este împărţit în 3 mari compartimente:
- Compartimentul medial – care este partea interioară a genunchiului
- Compartimentul lateral – partea exterioară a genunchiului
- Compartimentul femuro-patelar – partea anterioară a articulaţiei genunchiului care se află în spatele rotulei
Artroza avansată care este limitată doar la un singur compartiment al genunchiului poate fi tratată cu o proteză unicompartimentală (parţială) de genunchi. În timpul acestei proceduri, compartimentul afectat este înlocuit cu proteză parţială. Restul cartilajului articular, care nu este afectat de artroză, şi ligamentele încrucişate ale genunchiului rămân pe loc.
Avantajele protezării unicompartimentale de genunchi
Foarte multe studii au arătat că pacienţii care au indicaţie pentru protezarea unicompartimentală de genunchi au şi rezultate foarte bune cu această procedură. Avantajele protezării unicompartimentale de genunchi includ:
- Recuperare mai rapidă
- Durere mai mică postoperatorie
- Mobilitate mai bună a genunchiului în perioada imediat postoperatorie
- Sângerare mai mică în timpul intervenţiei chirurgicale
- Risc mai scăzut de infecţie şi formare de cheaguri la nivelul membrelor inferioare
De asemenea, datorită faptului că peste jumătate din genunchi rămâne al pacientului şi pentru că sunt prezervate ligamentele încrucişate, pacienţii spun că genunchiul se simte mai natural în protezarea unicompartimentală de genunchi comparativ cu cea totală.
Cine poate fi candidat pentru protezarea unicompartimentală de genunchi?
Pentru a fi un candidat la acest tip de intervenţie chirurgicală trebuie ca artroza genunchiului să fie limitată la un singur compartiment al genunchiului. De aceea e foarte important să vă prezentaţi din timp la medic, pentru că odată cu trecerea timpului, boala avansează şi ajunge să afecteze toate cele 3 compartimente ale genunchiului, moment în care protezarea unicompartimentală de genunchi nu mai este o soluţie.
Dacă suferiţi de una din următoarele afecţiuni, e posibil să nu fiţi un candidat pentru proteza parţială de genunchi:
- Poliartrita reumatoidă
- Mobilitate scăzută a genunchiului sau imposibilitatea unei extensii aproape complete
- Leziunea ligamentului încrucişat anterior (LIA) al genunchiului
Cu o indicaţie corectă şi o selecţie potrivită a pacienţilor, protezarea unicompartimentală de genunchi s-a dovedit a avea rezultate excelente pe termen mediu şi lung, atât la pacienţii tineri cât şi la cei în vârstă.
Evaluarea ortopedică
Medicul ortoped vă va face o evaluare amănunţită pentru a determina dacă sunteţi sau nu un candidat pentru protezarea unicompartimentală de genunchi. Această evaluare constă în examenul clinic şi paraclinic-in special cel radiologic.
Examenul clinic
Medicul ortoped vă va examina mersul şi genunchiul afectat – în special gradul de mobilitate şi posibilitatea sau imposibilitatea extensiei genunchiului.
Examenul radiologic
Veţi avea o recomandare să efectuaţi o radiografie de genunchi în cel puţin 2 incidenţe. Uneori e nevoie şi de radiografii mai speciale ale genunchiului pentru că medicul să se lămurească dacă artroza este strict localizată la un singur compartiment al genunchiului. E posibil să primiţi şi o indicaţie de a efectua un examen RMN pentru a evalua starea ligamentului încrucişat anterior al genunchiului afectat de artroză.
După ce medicul ortoped decide că sunteţi un candidat pentru proteza unicompartimentală de genunchi, veţi avea de făcut câteva analize şi eventual consulturi de specialitate pentru o evaluare cât mai exactă a stării dumneavoastră de sănătate. Tot înainte de operaţie veţi avea o discuţie cu medicul anestezist despre opţiunile pe care le aveţi şi în urma căreia se va decide ce tip de anestezie vi se potriveşte.
Intervenţia chirurgicală propriu-zisă
În timpul intervenţiei chirurgicale, medicul va face o incizie în partea anterioară a genunchiului pentru a putea vizualiza compartimentul afectat. Apoi are loc excizia cartilajului artrozic, se fac măsurători pentru femur şi tibie şi la final se introduc componentele ce formează noul compartiment al genunchiului. Acestea sunt 3 la număr – 2 componente metalice care înlocuiesc cartilajul articular şi o componentă din plastic (polietilenă) care vine poziţionată între cele 2 componente metalice şi care crează o suprafaţă netedă de alunecare.
Dacă chirurgul ortoped, după ce vizualizează articulaţia genunchiului consideră că nu sunteţi un candidat potrivit pentru protezarea parţială de genunchi, este posibil ca acesta să efectueze o înlocuire totală a genunchiului dumneavoastră. Toate aceste variante sunt discutate înainte cu medicul dumneavoastră ortoped.
După operație, veți fi dus într-un salon postoperator sau pe secţia de terapie intensivă, unde veți fi monitorizat îndeaproape de asistente pe măsură ce vă recuperați după anestezie. Apoi veţi fi transferat la salon.
Complicaţii ce pot apare
Ca şi în cazul altor intervenţii chirurgicale, nici protezarea unicompartimentală de genunchi nu este scutită de complicaţii. Deşi rare, cele mai frecvente complicaţii ce pot apare sunt următoarele:
- Formarea cheagurilor de sânge la nivelul venelor membrelor inferioare. Este cea mai frecventă complicaţie ce poate apare după această intervenţie chirurgicală. Pentru a preveni această complicaţie, postoperator veţi primi medicamente anticoagulante care au rolul de a subţia sângele şi a preveni apariţia acestor cheaguri de sânge
- Infecţia. După operaţie poate apare infecţia localizată superficial la nivelul pielii sau profund la nivelul articulaţiei. Aceasta poate apare în zilele ce urmează operaţiei sau chiar la distanţă de ani după intervenţia chirurgicală. Vi se vor administra antibiotice profilactic, înainte de începutul intervenţiei chirurgicale.
- Leziuni ale nervilor sau vaselor. Deşi se întâmpla extrem de rar, vasele de sânge sau nervii pot fi lezionaţi în timpul intervenţiei chirurgicale de protezare unicompartimentală a genunchiului.
- Persistenţa durerii la nivelul genunchiului
- Riscurile asociate anesteziei – pe care le veţi discuta cu medicul anestezist
Recuperare
Pacienţii cu artroplastie unicompartimentală de genunchi experimentează, de obicei, mai puţine dureri şi au o recuperare mai uşoară decât pacienţii supuşi unei intervenţii de artroplastie totală a genunchiului.
Managementul durerii: postoperator veţi simţi ceva dureri, dar nu de o mare intensitate. Vă vor fi administrate medicamente antialgice pentru a calma durerile ce pot apare. De obicei, aceste medicamente sunt din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene sau paracetamol.
Călcatul pe picior: Veţi putea imediat călca pe piciorul operat cu toată greutatea, la început ajutaţi de cadru sau cârje. După câteva zile/săptămâni vă veţi simţi destul de confortabil pentru a putea merge fără ajutătoare.
Kinetoterapie: Va trebui să faceţi zilnic exerciţii şi să lucraţi cu un kinetoterapeut pentru a vă întări musculatura şi a menţine mobilitatea genunchiului
Controale regulate: Veţi veni la controale regulate pentru a vedea că lucrurile evoluează aşa cum trebuie. Dr. Apostolescu Robert vede pacienţii la 6 săptămâni postoperator şi apoi la intervale regulate de timp permanent.
Cel mai probabil, veți putea relua toate activitățile obișnuite ale vieții zilnice la 4-6 săptămâni după operație.