Protezarea Şoldului prin Tehnica Minim Invazivă

Artroplastia totală de şold este una dintre cele mai de succes intervenţii chirurgicale din medicină.

În ultimii ani protezarea şoldului a evoluat, apărând mai multe tehnici chirurgicale minim invazive. Una dintre aceste tehnici este abordul minim invaziv antero-lateral prin care se poate face schimbarea articulaţiei de şold în condiţii de siguranţă, în acelaşi timp beneficiind de avantajele accesului minim invaziv al şoldului.

Minim invazivitatea operaţiei nu este dată de lungimea mică a inciziei. Cea mai importantă diferenţă pentru pacienţi şi care dă caracterul minim invaziv al procedurii este lipsa secţionării muşchilor, tendoanelor sau ligamentelor. Practic, prin această tehnică minim invazivă, se poate schimba articulaţia fără să fie tăiaţi muşchii, tendoanele sau ligamentele din jurul şoldului. Iar dacă nici un muşchi nu este tăiat, vindecarea se face cu uşurinţă şi recuperarea după operaţie este mult mai rapidă.

Aflaţi avantajele abordului minim invaziv chiar de la un pacient care a beneficiat de această operaţie la ambele şolduri

Prin această tehnică minim invazivă, pacienţii mei se recuperează în săptămâni şi nu în luni, aşa cum se întâmplă în protezarea şoldului folosind abordul clasic. Perioada de spitalizarea este mai scurtă decât după operaţia clasică.

Cei mai mulţi pacienţi merg de a doua zi postoperator, iar după două săptămâni pot trece la un baston pentru sprijin sau pot renunţa definitiv la cârjă/baston.

Principalele avantaje ale abordului antero-lateral minim invaziv faţă de abordul clasic al şoldului:

  • Durere postoperatorie mai mică
  • Incizie mai scurtă la piele
  • Mobilizarea imediată postoperator
  • Pierdere mai mică de sânge
  • Durată mai mică de spitalizare
  • Scurtarea perioadei de recuperare postoperatorie
  • Întoarcere rapidă la activităţile zilnice şi profesionale

Întrebări Frecvente

Nu există contraindicaţii absolute pentru pentru procedura minim invazivă de înlocuire a şoldului. Cu toate acestea candidaţii ideali sunt cei cu un indice de masă corporală sub 35, care nu au nevoie de o revizie a protezei de şold şi care nu suferă de stadii avansate ale displaziei de şold.
De obicei, pacienţii care beneficiază de schimbarea şoldului prin abord minim invaziv stau în spital 2-3 zile.
Utilizând tehnica minim invazivă pentru protezarea şoldului, de obicei incizia este între 7 şi 10 cm. Pe abordul clasic al şoldului, lungimea inciziei este între 15 şi 20 cm.
Cei mai mulţi pacienţi pot să şofeze în siguranţă la 2-4 săptămâni după intervenţia chirurgicală minim invazivă de şold.
Abordul minim invaziv de şold este mai greu de efectuat în condiţii de siguranţă comparativ cu abordul clasic de şold. Este foarte important să mergeţi la un medic ortoped supraspecializat în protezarea şoldului şi care are o pregătire şi experienţă consistente în protezarea minim invazivă de şold. Simpla efectuare a unei incizii mai mici fără adaptări semnificative ale instrumentaţiei şi tehnicii chirurgicale poate duce la rezultate slabe pentru pacient şi complicaţii severe. De aceea este foarte important să discutaţi cu medicul ortoped despre formarea şi experienţa acestuia în utilizarea abordului minim invaziv de şold.
Literatura de specialitate arată că pacienţii care beneficiază de protezarea minim invazivă a şoldului au o recuperare mai rapidă, pierd mai puţin sânge în timpul operaţiei, au dureri postoperatorii mai mici şi stau mai puţin internaţi în spital. De asemenea, pacienţii operaţi minim invaziv pot renunţa mai repede la cârje şi se întorc mai repede la serviciu.
Obiectivul principal este reconstrucţia anatomică a articulaţiei fără afectarea musculaturii, tendoanelor sau ligamentelor din jurul şoldului. Aceasta are ca rezultat o durere postoperatorie mai mică şi o recuperare mai rapidă cu reluarea funcţiei normale a şoldului şi revenirea rapidă la activităţile care vă bucură cel mai mult.
Ceea ce diferă între cele 2 tehnici, nu ţine neapărat de lungimea inciziei la piele. Ce contează cu adevărat pentru pacient este faptul că pe parcursul operaţiei minim invazive părţile moi de sub piele (muşchi tendoane sau ligamente) nu sunt secţionate.