Protezarea Şoldului prin Tehnica Minim Invazivă
Artroplastia totală de şold este una dintre cele mai de succes intervenţii chirurgicale din medicină.
În ultimii ani protezarea şoldului a evoluat, apărând mai multe tehnici chirurgicale minim invazive. Una dintre aceste tehnici este abordul minim invaziv antero-lateral prin care se poate face schimbarea articulaţiei de şold în condiţii de siguranţă, în acelaşi timp beneficiind de avantajele accesului minim invaziv al şoldului.
Minim invazivitatea operaţiei nu este dată de lungimea mică a inciziei. Cea mai importantă diferenţă pentru pacienţi şi care dă caracterul minim invaziv al procedurii este lipsa secţionării muşchilor, tendoanelor sau ligamentelor. Practic, prin această tehnică minim invazivă, se poate schimba articulaţia fără să fie tăiaţi muşchii, tendoanele sau ligamentele din jurul şoldului. Iar dacă nici un muşchi nu este tăiat, vindecarea se face cu uşurinţă şi recuperarea după operaţie este mult mai rapidă.
Prin această tehnică minim invazivă, pacienţii mei se recuperează în săptămâni şi nu în luni, aşa cum se întâmplă în protezarea şoldului folosind abordul clasic. Perioada de spitalizarea este mai scurtă decât după operaţia clasică.
Cei mai mulţi pacienţi merg de a doua zi postoperator, iar după două săptămâni pot trece la un baston pentru sprijin sau pot renunţa definitiv la cârjă/baston.
Principalele avantaje ale abordului antero-lateral minim invaziv faţă de abordul clasic al şoldului:
- Durere postoperatorie mai mică
- Incizie mai scurtă la piele
- Mobilizarea imediată postoperator
- Pierdere mai mică de sânge
- Durată mai mică de spitalizare
- Scurtarea perioadei de recuperare postoperatorie
- Întoarcere rapidă la activităţile zilnice şi profesionale