Artroza genunchi

Gonartroza

Gonartroza este o afecţiune cronică a genunchiului, invalidantă, cu evoluţie progresivă. Cartilajul articular se degradează progresiv cu apariţia durerii şi limitarea mobilităţii. Gonartroza este o problemă de sănătate importantă ce afectează peste 60% dintre persoanele trecute de 65 de ani. Netratată, poate produce dezaxări ale membrelor inferioare şi invaliditate.

Modificari gonartroza
Distrugerea cartilajului articular în gonartroză

Simptome Gonartroză

Durerea de genunchi este principalul simptom al bolii şi poate să iradieze la nivelul coapsei, dar și la nivelul gambei. Poate să apară, de asemenea, limitarea mişcării de flexie-extensie pe care o realizează genunchiul, zgomote la mobilizarea articulaţiei sau umflarea acesteia. În gonartroza avansată, pot apărea diformități la nivelul membrului inferior, cu dezaxări la nivelul genunchiului în paranteză sau în “X”.

Cauze

Cauzele gonartrozei, nu se cunosc cu exactitate, însă persoanele care dezvoltă boala au cel puţin unul din următorii factori de risc:

 • Vârsta înaintată – riscul de a dezvolta gonartroză creşte proporţional cu vârsta
 • Excesul de greutate/obezitatea – cu cât greutatea corpului este mai mare, cu atât genunchiul este supus unui “stress” mai mare, iar cartilajul articular se va degrada mai rapid
 • Traumatisme ale genunchiului – o fractură la nivelul genunchiului, afectează cartilajul articular şi creşte riscul de apariţie al gonartrozei
 • Genetic – riscul de apariţie al bolii creşte la persoanele care au în familie rude care au suferit sau suferă de gonartroză
 • Afecţiuni preexistente – guta, poliartrita reumatoidă
 • Sexul – gonartroza este mai frecvenţă la femei decât la bărbaţi

Diagnostic

Pentru diagnosticarea gonartrozei Dr. Apostolescu vă va efectua un examen clinic complet în cadrul unei consultaţii. Astfel va fi evaluată mobilitatea genunchiului, axarea membrului inferior şi va fi observat mersul dumneavoastră. Dr. Apostolescu vă va cere să efectuaţi şi o radiografie a genunchiului pentru a completa examenul clinic şi pentru a putea pune un diagnostic de certitudine.

Testele de laborator nu pot identifica prezenţa gonartrozei, dar pot fi utilizate pentru a exclude alte probleme, cum ar fi infecţia sau guta care pot provoca de asemenea dureri de genunchi. Testele de laborator necesită recoltare de sânge sau de lichid sinovial din genunchi.

Tratament Gonartroză

Gonartroza este o afecţiune cronică, degenerativă, care niciodată nu se vindecă de la sine. Pentru a avea rezultate favorabile trebuie intervenit în stadii cât mai incipiente. Tratamentul, aplicat în primele faze de dezvoltare ale bolii, creşte şansele ca articulaţia să îşi păstreze integritatea şi funcţionalitatea pentru ani de zile.

Tratamentul nechirurgical

 • Kinetoterapia (exerciţiile fizice) – exerciţiile de stretching şi de tonifiere a musculaturii coapsei pot contribui la o mai bună mobilitate şi stabilitate a genunchiului cu scăderea uzurii cartilajului articular. Un kinetoterapeut vă poate ajuta la stabilirea unui program de exerciţii adaptat nevoilor dumneavoastră
 • Schimbarea activităţilor – în timp ce exerciţiile fizice sunt benefice pentru tratarea gonartrozei, unele tipuri de activităţi şi exerciţii pot agrava boala. Sporturile de impact trebuie evitate şi găsite alternative. Spre exemplu alergarea (jogging) poate fi înlocuită cu înotul sau ciclismul, acestea fiind activităţi care solicită mai puţin genunchiul. În ciuda faptului că durerea din gonartroză poate face unele persoane să fie inactive, unele activitaţi nu sunt recomandate. Inactivitatea este dăunătoare şi poate duce şi la alte probleme de sănătate
 • Scăderea în greutate – Menţinerea unei greutăţi adecvate are un rol important pentru cei ce suferă de gonartroză. Pentru fiecare kg adăugat la greutatea corpului, genunchiul resimte 3 kg de presiune în plus. Crescând greutatea corpului cu 5 kg, presiunea pe genunchi creşte cu 15 kg, astfel crescând şi şansele de a dezvolta gonartroză. Pentru persoanele supraponderale sau obeze, pierderea în greutate va reduce semnificativ presiunea exercitată la nivelul genunchilor, astfel simptomele fiind atenuate iar progresia bolii va fi probabil mai lentă.
 • Dispozitive ajutătoare la mers şi ortezele – folosirea unui baston sau purtarea unor orteze speciale la mers pot fi de ajutor. Bastonul, folosit pe partea opusă genunchiului afectat, asigură un plus de stabilitate şi reduce presiunea. Orteza vă poate ajuta în fazele incipiente ale bolii, în care genunchiul nu este afectat în totalitate, prin protejarea cartilajului articular defect.
 • Medicamentele – Câteva tipuri de medicamente pot fi folosite pentru tratarea gonartrozei:
  • Antiinflamatoarele nesteroidiene şi antialgicele – Pacienţii cu durere moderată până la severă pot beneficia de medicamente anti-inflamatorii, cum ar fi, ibuprofen, naproxen, sau inhibitori de COX-2, pentru a reduce inflamaţia de la nivelul genunchiului, care este o cauză comună de durere. Aceste medicamente au şi efecte secundare şi ar trebui să fie utilizate cu precauţie la persoanele în vârstă, în special la cei cu hipertensiune arterială şi probleme cardiac
  • Glucozamina şi sulfatul de condroitina – acestea sunt suplimente alimentare şi se găsesc în mod natural în cartilajul articular. Pot fi utilizate în stadiile incipiente ale bolii
  • Infiltraţiile – pentru tratamentul gonartrozei se pot folosi infiltraţiile intraarticulare cu acid hialuronic, PRP (plasmă îmbogăţită cu trombocite) sau antiinflamatorii steroidiene.

Tratamentul chirurgical

VIDEO – înainte şi după operaţia de protezare a genunchiului

Dacă boala nu răspunde la tratamentul nechirurgical sau artroza este avansată, va trebui luată în considerare intervenţia chirurgicală. În funcţie de stadiul bolii şi de leziunile existente la nivelul cartilajului articular, aceasta poate fi de mai multe feluri:

Tratament coxartroza cu proteza de genunchi
Genunchi protezat
 1. Artroplastia totală de genunchi – dacă cartilajul articular este afectat în totalitate, se indică intervenţia chirurgicală de protezare totală a genunchiului. Acest lucru presupune îndepărtarea suprafeţelor articulare degradate de la nivelul genunchiului şi inlocuirea acestora cu nişte componente artificiale care formează proteza de genunchi. Rezultatul este dispariţia durerii şi creşterea mobilităţii genunchiului. Înainte de protezarea genunchiului Dr. Apostolescu Robert vă va cere să efectuaţi câteva analize şi eventual consulturi de specialitate pentru o evaluare cât mai exactă a stării dumneavoastră de sănătate. De asemenea, înainte de intervenţia chirurgicală, vă voi solicita efectuarea unei radiografii speciale a întreg membrului inferior. Această radiografie este esenţială pentru succesul operaţiei de protezare, la finalul căreia genunchiul trebuie să fie axat corect pentru o distribuire cât mai bună a greutăţii la nivelul membrului inferior afectat.
 2. Artroplastia parţială de genunchi – dacă genunchiul nu e afectat în totalitate de artroză, se poate folosi o proteză unicompartimentală de genunchi care înlocuieşte doar cartilajul articular uzat.
 3. Artroscopia de genunchi – cu ajutorul a două mici incizii se explorează cavitatea articulară cu o cameră foarte mică şi se pot rezolva leziunile de menisc, defectele mici de cartilaj sau se pot îndepărta bucăţi de cartilaj desprinse de pe suprafaţa articulară.
 4. Osteotomia – dacă genunchiul nu e afectat în totalitate de artroză, pacientul poate beneficia de această intervenţie chirurgicală de reaxare a genunchiului şi refacere a axului biomecanic.

Dr. Robert Apostolescu

medic primar ortoped

Spitalul Euroclinic București
Spitalul Clinic de Urgenţă București

 • stagii de pregătire în SUA, Germania, Austria, Slovenia
 • supraspecializat în protezarea şoldului şi a genunchiului
 • doctorand în ştiinţe medicale