Gonartroza este o afectiune cronica a genunchiului, invalidanta, cu evolutie progresiva prin care cartilajul articular se degradeaza progresiv cu aparitia durerii si limitarea mobilitatii. Gonartroza este o problema de sanatate importanta ce afectează peste 60% dintre persoanele trecute de 65 de ani. Netratata, poate produce dezaxări ale membrelor inferioare si invaliditate.

Simptome gonartroza

Durerea de genunchi, principalul simptom al bolii, poate să iradieze la nivelul coapsei, dar și la nivelul gambei. Poate sa apara, de asemenea, limitarea miscarii de flexie-extensie pe care o realizeaza genunchiul, zgomote la mobilizarea articulatiei sau umflarea acesteia. În gonartrozele avansate, pot aparea diformități la nivelul membrului inferior, cu dezaxari la nivelul genunchiului in paranteza sau in “X”.

Cauze

Cauzele gonartrozei, nu se cunosc cu exactitate, insa persoanele care dezvolta boala au cel putin unul din urmatorii factori de risc:

 • Varsta inaintata – riscul de a dezvolta gonartroza creste proportional cu varsta
 • Excesul de greutate/obezitatea – cu cat greutatea corpului este mai mare, cu atat genunchiul este supus unui “stress” mai mare, iar cartilajul articular se va degrada mai rapid
 • Traumatisme ale genunchiului – o fractura la nivelul genunchiului, afecteaza cartilajul articular si creste riscul de aparitie al gonartrozei
 • Genetic – riscul de aparitie al bolii creste la persoanele care au in familie rude care au suferit sau sufera de gonartroza
 • Afectiuni preexistente – guta, poliartrita reumatoida
 • Sexul – gonartroza este mai frecventa la femei decat la barbati

Diagnostic

Pentru diagnosticarea gonartrozei Dr. Apostolescu va va efectua un examen clinic complet in cadrul unei consultatii. Astfel va fi evaluata mobilitatea genunchiului, axarea membrului inferior si va fi observat mersul dumneavoastra. Dr. Apostolescu va va cere sa efectuati si o radiografie a genunchiului pentru a completa examenul clinic si pentru a putea pune un diagnostic de certitudine.
Testele de laborator nu pot identifica prezenta gonartrozei, dar pot fi utilizate pentru a exclude alte probleme, cum ar fi infecţia sau guta care pot provoca de asemenea dureri de genunchi. Testele de laborator necesita recoltare de sange sau de lichid sinovial din genunchi.

Tratament gonartroza

Gonartroza este o afectiune cronica, degenerativa, care niciodata nu se vindeca de la sine. Pentru a avea rezultate favorabile trebuie intervenit in stadii cat mai incipiente. Tratamentul, aplicat in primele faze de dezvoltare ale bolii, creste sansele ca articulatia sa isi pastreze integritatea si functionalitatea pentru ani de zile.

Tratamentul nechirurgical

 • Kinetoterapia (exercitiile fizice) – exercitiile de stretching si de tonifiere a musculaturii coapsei pot contribui la o mai buna mobilitate si stabilitate a genunchiului cu scaderea uzurii cartilajului articular. Un kinetoterapeut va poate ajuta la stabilirea unui program de exercitii adaptat nevoilor dumneavoastra
 • Schimbarea activitatilor – in timp ce exercitiile fizice sunt benefice pentru tratarea gonartrozei, unele tipuri de activitati si exercitii pot agrava boala. Sporturile de impact trebuie evitate si gasite alternative. Spre exemplu alergarea (jogging) poate fi inlocuita cu inotul sau ciclismul, acestea fiind activitati care solicita mai putin genunchiul. In ciuda faptului ca durerea din gonartroza poate face unele persoane sa fie inactive, acest lucru nu este recomandat. Inactivitatea este daunatoare si poate duce si la alte probleme de sanatate
 • Scaderea in greutate – Mentinerea unei greutati adecvate are un rol important pentru cei ce sufera de gonartroza. Pentru fiecare kg adaugat la greutatea corpului, genunchiul resimte 3 kg de presiune in plus. Crescand greutatea corpului cu 5 kg, presiunea pe genunchi creste cu 15 kg, astfel crescand si sansele de a dezvolta gonartroza. Pentru persoanele supraponderale sau obeze, pierderea în greutate va reduce semnificativ presiunea exercitata la nivelul genunchilor, astfel simptomele fiind atenuate iar progresia bolii va fi probabil mai lenta
 • Medicamentele – Cateva tipuri de medicamente pot fi folosite pentru tratarea gonartrozei:
  • Antiinflamatoarele nesteroidiene si antialgicele – Pacientii cu durere moderata pana la severa pot beneficia de medicamente anti-inflamatorii, cum ar fi, ibuprofen, naproxen, sau inhibitori de COX-2, pentru a reduce inflamatia de la nivelul genunchiului, care este o cauza comună de durere. Aceste medicamente au si efecte secundare si ar trebui să fie utilizate cu precautie la persoanele in varsta, in special la cei cu hipertensiune arteriala si probleme cardiac
  • Glucozamina si sulfatul de condroitina – acestea sunt suplimente alimentare si se gasesc in mod natural in cartilajul articular. Pot fi utilizate in stadiile incipiente ale bolii
  • Infiltratiile – pentru tratamentul gonartrozei se pot folosi infiltratiile intraarticulare cu acid hialuronic, PRP (plasma imbogatita cu trombocite) sau antiinflamatorii steroidiene.
  • Dispozitive ajutatoare la mers si ortezele – folosirea unui baston sau purtarea unor orteze speciale la mers pot fi de ajutor. Bastonul, folosit pe partea opusa genunchiului afectat, asigura un plus de stabilitate si reduce presiunea. Orteza va poate ajuta in fazele incipiente ale bolii, in care genunchiul nu este afectat in totalitate, prin protejarea cartilajului articular defect.

Tratamentul chirurgical

Daca boala nu raspunde la tratamentul nechirurgical sau artroza este avansata, va trebui luata in considerare interventia chirurgicala. In functie de stadiul bolii si de leziunile existente la nivelul cartilajului articular, aceasta poate fi de mai multe feluri:

  1. Artroplastia totala de genunchi – daca cartilajul articular este afectat in totalitate, se indica interventia chirurgicala de protezare totala a genunchiului. Acest lucru presupune indepartarea suprafetelor articulare de la nivelul femurului, tibiei, uneori a rotulei si inlocuirea acestor suprafete articulare care sunt degradate, cu niste componente artificiale care formeaza proteza de genunchi, rezultatul fiind disparitia durerii cu cresterea mobilitatii genunchiului.
   Inainte de protezarea genunchiului Dr. Apostolescu Robert va va cere sa efectuati cateva analize si eventual consulturi de specialitate pentru o evaluare cat mai exacta a starii dumneavoastra de sanatate. De asemenea, inainte de interventia chirurgicala, va voi solicita efectuarea unei radiografii speciale a intreg membrului inferior. Aceasta radiografie este esentiala pentru succesul operatiei de protezare, la finalul careia genunchiul trebuie sa fie axat corect pentru o distribuire cat mai buna a greutatii la nivelul membrului inferior afectat.
  2. Artroplastia partiala de genunchi – daca genunchiul nu e afectat in totalitate de artroza, se poate folosi o proteza unicompartimentala de genunchi care inlocuieste doar cartilajul articular uzat.
  3. Artroscopia de genunchi – cu ajutorul a doua mici incizii se exploreaza cavitatea articulara cu o camera foarte mica si se pot rezolva leziunile de menisc, defectele mici de cartilaj sau se pot indeparta bucati de cartilaj desprinse de pe suprafata articulara.
  4. Osteotomia – daca genunchiul nu e afectat in totalitate de artroza, pacientul poate beneficia de aceasta interventie chirurgicala de reaxare a genunchiului si refacere a axului biomecanic.