Revizia Protezei de Şold
Protezarea şoldului este una dintre cele mai de succes proceduri practicate în medicină. În cele mai multe cazuri, înlocuirea totală a şoldului permite oamenilor să aibă o viaţă activă şi fără dureri la nivelul şoldului. Cu toate acestea, în timp, proteza de şold se poate degrada din cauze variate.
Când se întâmpla acest lucru, e nevoie de o a doua intervenţie chirurgicală pentru înlăturarea totală sau parţială a protezei originale (proteză primară) şi înlocuirea acesteia cu o proteză nouă. Această procedură poartă numele de revizia artroplastiei totale de şold sau revizia protezei de şold.
Deşi ambele proceduri au aceleaşi obiective – înlăturarea durerii, îmbunătăţirea funcţiei şoldului şi creşterea calităţii vieţii – revizia protezei e diferită de protezarea primară a şoldului. Artroplastia de revizie a şoldului este o procedură mai lungă şi mult mai complexă. Această necesită o planificare riguroasă preoperatorie şi folosirea unor instrumente şi implanturi speciale pentru a putea obţine un rezultat bun.
Descrierea Procedurii
Există mai multe tipuri de intervenţii chirurgicale de revizie a protezei de şold. În unele cazuri e nevoie doar de înlocuirea unor componente ale protezei primare. În alte cazuri e nevoie ca întreaga proteză să fie scoasă chirurgical şi înlocuită, de cele mai multe ori fiind nevoie şi de reconstrucţia osoasă cu ajutorul unor augmente (componente metalice care înlocuiesc osul degradat) sau a grefelor osoase.
Deteriorarea osului şi a părţilor moi (în special a musculaturii) din jurul şoldului poate face dificilă utilizarea unor implanturi standard (de proteză primară) în revizia artroplastiei de şold. De cele mai multe ori Dr. Apostolescu Robert va folosi implanturi speciale, destinate să compenseze distrugerea osoasă şi incompetenţa părţilor moi din jurul şoldului.
Când se Indică Revizia Artroplastiei de Şold ?
1. Uzura implantului şi mobilizarea componentelor
Pentru ca o proteză de şold să funcţioneze corect e nevoie ca implantul să rămână ferm ataşat de os. Proteza primara poate fi cimentată la os sau se poate implanta necimentat, în acest ultim caz osul crescând în interiorul componentelor pentru o fixare fermă a protezei. Se poate întâmpla ca osul să nu crească în interiorul componentelor sau acestea se pot mobiliza în timp prin slăbirea fixării la os, ducând la dureri ale şoldului.
Cauzele mobilizării componentelor protezei pot fi necunoscute. Sunt însă factori care contribuie la acest proces cum ar fi – practicarea repetată a sporturilor de impact şi obezitatea care duc la uzura mai rapidă a polietilenei şi mobilizarea precoce a componentelor.
În unele cazuri, în urma uzurii polietilenei rezultă mici particule de plastic care se acumulează la nivelul articulaţiei şoldului, acestea fiind atacate de sistemul imunitar al organismului. Acest răspuns imun atacă, de asemenea, osul sănătos din jurul implantului, fenomen ce poartă numele de osteoliză.
Astfel osul din jurul protezei se deteriorează făcând implantul instabil. Din fericire, materialele de plastic (polietilenă) ce se folosesc în protezarea primară a şoldului s-au îmbunătăţit considerabil de-a lungul anilor, astfel încât uzura polietilenei şi osteoliza apar mai rar astăzi decât la generaţiile anterioare de implanturi.
2. Infecţia
Infecţia este o complicaţie ce poate apare la orice intervenţie chirurgicală, inclusiv protezarea totală a şoldului. Aceasta poate apare pe timpul internării în spital sau acasă, după externarea din spital. De asemenea infecţia poate apare şi la câţiva ani după implantarea unei proteze primare de şold.
Dacă proteza de şold se infectează, apar durerile datorită mobilizării componentelor protezei. De multe ori, această durere persistă chiar şi pe timpul nopţii.
Pe lângă durere, în unele cazuri, poate apare o fistulă în jurul şoldului prin care se exteriorizează un lichid de culoare galbenă. Deoarece bacteriile nu pot fi înlăturate de pe implantul de şold doar cu ajutorul antibioticelor, de cele mai multe ori e nevoie de intervenţia chirurgicală pentru revizia protezei de şold.
Operaţia de revizie a protezei de şold pentru infecţie, se face de cele mai multe ori în două etape:
- Într-o primă etapă se îndepărtează proteza primară de şold şi se montează o proteză temporară de şold (spacer) care este acoperită cu antibiotic. Acest spacer are rolul de a elibera local, la nivelul şoldului, unul sau două antibiotice ce au rolul de a elimina infecţia. Spacerul se menţine între 6 săptămâni şi 3 luni.
- În cea de-a doua etapă, dacă infecţia a fost eliminată, spacerul cu antibiotic este înlocuit cu o proteză de revizie.
3. Luxaţia repetată a protezei de şold
Căderea pe şold, alte traume la nivelul şoldului protezat sau anumite poziţii ale şoldului pot duce la luxaţia protezei de şold. Dacă luxaţia protezei de şold se produce de mai multe ori de-a lungul timpului, e nevoie de intervenţia chirurgicală de revizie.
4. Fractura periprotetică
Fractura periprotetică reprezintă o rupere a osului aflat în jurul protezei primare de şold. Aceste fracturi se produc cel mai adesea în urma unei căderi pe şoldul protezat.
Tratamentul acestora se poate face prin revizia protezei primare sau prin fixarea fracturii periprotetice cu ajutorul unor implanturi speciale. Pentru decizia tratamentului optim, Dr. Apostolescu va lua în considerare mai mulţi factori cum ar fi:
- calitatea osului restant
- nivelul fracturii şi tipul acesteia
- dacă proteza este ataşată de os sau este mobilă
5. Alţi factori
Pacienţii tineri, supraponderali sau care suferă de diabet zaharat, în timp au mai multe şanse de a suferi o infecţie sau o mobilizare a componentelor pentru care vor necesita o intervenţie chirurgicală de revizie a protezei de şold.
Pregătirea Pentru Revizia Protezei de Şold
1. Examenul clinic
Înaintea intervenţiei chirurgicale, Dr. Apostolescu vă va face o examinare clinică completă a şoldului afectat. De asemenea pentru a evalua starea dumneavoastră de sănătate e posibil să aveţi nevoie şi de consulturi interdisciplinare cum ar fi examinarea cardiologică.
2. Examenul radiologic
Dr. Apostolescu Robert vă va recomanda să faceţi o radiografie a bazinului şi şoldului afectat pentru a putea înţelege care sunt cauzele pentru care proteza primară de şold nu mai funcţionează. De asemenea e posibil să vi se recomande un examen CT al şoldului pentru a evalua cu exactitate capitalul osos restant.
3. Teste de laborator
Veţi avea de efectuat şi o serie de analize medicale pentru a putea exclude o infecţie la nivelul şoldului protezat.
Intervenţia Chirurgicală
Veţi fi internat în spital cu o zi înaintea intervenţiei chirurgicale.
Anestezia
După internarea în spital, veţi fi evaluat de un membru al echipei de anestezie. Cele mai uzuale tipuri de anestezie folosite sunt:
- anestezia generală (veţi fi adormit)
- anestezia spinală (rahianestezia sau anestezia epidurală) în care veţi fi amorţit de la brâu în jos
- bloc nervos regional – de obicei combinat cu unul din procedurile de mai sus
Procedura chirurgicală propriu-zisă
Revizia de şold este mult mai complexă şi durează mai mult decât o intervenţie pentru protezarea primară a şoldului. În cele mai multe cazuri o astfel de operaţie durează peste 4 ore.
În cele mai multe ori, incizia la piele va urma vechea cicatrice. Aceasta poate fi însă mai lungă pentru a permite chirurgului ortoped să extragă implantul prezent la nivelul şoldului.
După expunerea articulaţiei şoldului, medicul ortoped va extrage întreaga proteză primară sau doar unele componente ale acesteia. Extragerea componentelor se va face cu mare atenţie pentru a prezerva cât mai mult din capitalul osos de la nivelul şoldului.
Dacă proteza primară a fost cimentată, se va extrage şi cimentul. Îndepărtarea cimentului este un proces minuţios care adăugă complexitate procedurii şi creşte totodată durata intervenţiei.
De multe ori, pentru extragerea componentei femurale a protezei de şold, e nevoie ca medicul chirurg ortoped să fractureze controlat femurul. În aceste cazuri, după ce este montată proteza de revizie, fractura creată este fixată cu implanturi specifice.
După extragerea protezei degradate, suprafeţele osoase de la nivelul şoldului se pregătesc pentru a putea fi implantată proteza de revizie. De foarte multe ori, datorită pierderii mari osoase, e nevoie de grefe sau augmente metalice pentru refacerea stocului osos de la nivelul şoldului.
După reconstrucţia osoasă, se pot monta implanturile de revizie la nivelul bazinului şi al femurului. De cele mai multe ori, la nivelul bazinului, cupa se va fixa cu şuruburi suplimentare pentru a asigura o stabilitate bună până la integrarea osoasă.
Complicaţii
Ca la orice altă intervenţie chirurgicală, există riscuri asociate operaţiei de revizie a protezei de şold. Ba mai mult, deoarece operaţia este una complexă şi de lungă durată, aceasta are un risc mai mare de complicaţii comparativ cu protezarea primară a şoldului. Înainte de intervenţia chirurgicală Dr. Apostolescul Robert va discuta cu dumneavoastră fiecare dintre riscuri şi va lua măsuri suplimentare pentru evitarea lor.
Posibilele complicaţii ale intervenţiei chirurgicale de revizie a protezei de şold includ:
- luxaţia protezei
- infecţia
- tromboza venoasă profundă sau trombembolismul pulmonar (formarea cheagurilor de sânge la nivelul membrelor, acestea putând să migreze la nivelul plămânilor)
- inegalitatea membrelor inferioare
- osificările heterotopice (formarea de ţesut osos în locuri în care acesta nu este prezent în mod normal)
- fractura acetabulului sau a femurului
- leziuni ale vaselor de sânge sau a nervilor
- lipsa integrări osoase a implanturilor de revizie