Imagine 3D proteza de genunchi

Proteza Personalizată de Genunchi

M-am hotărât să scriu acest articol pentru ca pacienţii care au nevoie de o înlocuire a articulaţiei genunchiului să înţeleagă exact despre ce e vorba atunci când le propun proteza personalizată de genunchi.

Ce este Proteza Personalizată de Genunchi ?

În primul rând vreau să subliniez că proteza personalizată de genunchi NU se referă la o proteză special creată pentru înlocuirea genunchiului dumneavoastră. Ce se personalizează este procedeul prin care se pune proteza de genunchi, componentele finale ale protezei care se implantează rămânând aceleaşi. Pentru a înţelege mai bine despre ce e vorba, o să fac o scurtă descriere a ceea ce înseamnă protezarea genunchiului.

Unul din dezideratele artroplastiei totale de genunchi este axarea corectă a membrului inferior (îndreptarea acestuia). Astfel, după intervenţia chirurgicală forţele de greutate se vor distribuii egal la nivelul celor 2 compartimente ale genunchiului (intern şi extern).

Axarea memrrului inferior prin protezarea genunchiului
A. Dezaxarea genunchiului în Varus. B. Corectarea varusului prin protezarea genunchiului şi axarea corectă a membrului inferior.

Cu alte cuvinte membrul inferior trebuie să fie aliniat corect pentru ca axul mecanic al acestuia să treacă prin centrul genunchiului, astfel maximizându-se durata de viaţă a protezei de genunchi.

Acesta este şi cel mai mare avantaj al protezei personalizate de genunchi. Practic, se înlătură o eventuală eroare umană de axare a membrului inferior, care s-ar putea produce în timpul intervenţiei chirurgicale de protezare folosind instrumentele specifice implantării nepersonalizate (operaţia clasică).

Cum se Personalizează Proteza de Genunchi ?

Dacă vă hotărâţi să optaţi pentru o proteză personalizată de genunchi, vă voi descrie pe scurt cam cum decurge procesul pentru a ştii la ce să vă aşteptaţi.

Veţi începe cu efectuarea unui RMN de genunchi. Pe baza acestui RMN se va crea o imagine 3D a genunchiul dumneavoastră şi se va face o planificare a operaţiei de înlocuire a articulaţiei genunchiului. Când toate acestea sunt gata se trece la producţia unor ghiduri personalizate genunchiului dumneavoastră, pe care chirurgul ortoped le va folosi în timpul operaţiei de protezare.

Ghiduri proteza personalizata de genunchi
Ghidurile folosite pentru implantarea unei proteze personalizate de genunchi.

Care sunt Avantajele Protezei Personalizate de Genunchi ?

  • înlătură o eroare umană care s-ar putea produce în timpul intervenţiei chirurgicale în ceea ce priveşte axarea corectă a membrului inferior.
  • scade durata intervenţiei chirurgicale.
  • scade riscul complicaţiilor postoperatorii şi în special cel al trombozei venoase profunde şi trombembolismului pulmonar.
  • scade sângerarea intraoperatorie.
  • permite cunoaşterea dimensiunilor componentelor protezei înainte de începerea intervenţiei chirurgicale.

Care este Timpul de Aşteptare Pentru Proteza Personalizată de Genunchi?

În general tot procedeul de personalizare al protezei de genunchi, de la efectuarea RMN-ului până la fabricarea ghidurilor de tăiere şi livrarea acestora în România durează între 21 şi 30 zile.

În opinia mea, protezarea personalizată de genunchi poate avea un rol în optimizarea rezultatelor după artroplastia totală de genunchi. Această tehnologie permite chirurgului ortoped să facă o dublă verificare a alinierii membrului inferior, o uşoară deviere de la axul mecanic al membrului inferior putând să aibe ca rezultat o mai mică satisfacţie postoperatorie a pacientului.

Mai jos aveţi un scurt film a ceea ce înseamnă proteza personalizată de genunchi:

Dr. Robert Apostolescu

medic primar ortoped

Spitalul Euroclinic București
Spitalul Clinic de Urgenţă București

  • stagii de pregătire în SUA, Germania, Austria, Slovenia
  • supraspecializat în protezarea şoldului şi a genunchiului
  • doctorand în ştiinţe medicale