Proteza genunchi degradata

Revizia Protezei de Genunchi

Artroplastia totală de genunchi este una dintre cele mai de succes intervenții chirurgicale din ortopedie. În cele mai multe cazuri proteza de genunchi ajută populația să trăiască mai activ și le permite pacienţilor să facă activitățile pe care le doresc fără dureri de genunchi.

Cu timpul însă, proteza de genunchi se poate degrada din variate motive. Când aceasta se întâmplă genunchiul protezat devine dureros și umflat. De asemenea genunchiul poate să devină mai rigid, instabil, dumneavoastră fiindu-vă mult mai greu să vă faceți activitățile de zi cu zi.

Dacă proteza de genunchi cedează, medicul ortoped cu mare probabilitate vă va recomanda o nouă intervenție chirurgicală de revizie a protezei de genunchi. Odată cu această procedură proteza veche se scoate și se înlocuieşte cu una nouă, diferită, care poartă numele de proteză de revizie.

Deși ambele proceduri, atât revizia cât și protezarea primară au ca principal scop dispariția durerii și îmbunătățirea funcției genunchiului, protezarea de revizie este mult mai dificilă și este diferită față de protezarea primară a genunchiului. Chirurgul care efectuează artroplastia de revizie trebuie să fie supraspecializat în protezarea genunchiului.

  Descrierea procedurii

  Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale de revizie a genunchiului. În unele cazuri, doar o componentă a implantului de genunchi trebuie schimbat. În alte cazuri, toate cele trei componente sau doar două trebuiesc scoase și înlocuite.

  În protezarea de revizie, chirurgul ortoped are de a face și cu defecte osoase la nivelul genunchiului. Dacă acestea sunt importante, ele trebuie compensate cu ajutorul grefelor osoase sau a unor augmente speciale.

  Când se recomandă revizia protezei de genunchi

  1. Mobilizarea componentelor sau uzura protezei de genunchi

  Ca o proteză de genunchi să funcționeze bine este nevoie ca implantul să rămână atașat intim de os. În timpul protezării primare a genunchiului de cele mai multe ori atașarea componentelor protezei la os se face cu ajutorul unui ciment ortopedic. Cu timpul proteza se poate decimenta, astfel componentele protezei de genunchi nu vor mai fi atașate intim de os, genunchiul devenind dureros.

  Cauzele uzurii implantului sau ale mobilizării componentelor prin decimentare nu sunt întotdeauna cunoscute. Insă sporturile de impact mare, greutatea mare a pacientului obezitatea, și uzura polietilenei (plasticului) dintre componentele metalice care formează proteza de genunchi sunt factori care contribuie la mobilizarea componentelor protezei. De asemenea, pacienții care sunt tineri și au avut parte de o protezare primară a genunchiului cu mare probabilitate vor avea o revizie dea lungul vieții.

  2. Infecția protezei primare de genunchi

  Infecția este o potențială complicație în orice procedură chirurgicală, ortopedică sau nu. Astfel că și protezarea genunchiului este o operație supusă riscului de infecție. Aceasta poate interveni pe parcursul internării sau în timpul cât pacientul este acasă. Poate interveni chiar și la ani de zile după protezarea genunchiului.

  Dacă proteza de genunchi se infectează, genunchiul devine dureros nu doar la mers ci și noaptea în repaus. Implantul începe să își piardă conexiunea cu osul și să se mobilizeze. Inflamarea și apariția unor fistule la nivelul genunchiului pot fi semne de infecție.

  Revizia unei proteze de genunchi infectate se face de cele mai multe ori în două stagii sau două etape.

  Într-o primă etapă proteza de genunchi este scoasă iar articulația genunchiului este curățată. Tot în această etapă, în genunchi se lasă o proteză temporară care poartă numele de “spacer” ce conține antibiotice care acţionează local la nivelul genunchiului. Pacientul este nevoit să stea cu această proteză temporară de genunchi și cu medicație antibiotică circa șase săptămâni. De cele mai multe ori după aceste șase săptămâni infecția este eradicată și se poate face cea de a doua intervenție chirurgicală de revizie a genunchiului.

  În această cea de a doua intervenție proteza temporară este scoasă și se pune o proteză definitivă, specială de revizie, cu care pacientul își poate relua activitățile normale.

  3. Instabilitatea

  Dacă din diferite cauze ligamentele de la nivelul genunchiului sunt lezate sau se rup, genunchiul devine instabil. Datorită faptului că majoritatea protezelor primare de genunchi au un design care le permite să funcționeze normal numai cu existența ligamentelor de la nivelul genunchiului, orice modificare a acestor ligamente cu distrugerea lor poate face ca proteza de genunchi să nu mai funcționeze corect. Astfel că, în urma unei rupturi ligamentare, cu mare probabilitate veți avea nevoie de o intervenție chirurgicală de revizie a protezei de genunchi. Dacă există instabilitate la nivelul genunchiului veţi avea senzațiaa că genunchiul scapă.

  4. Proasta mobilitate a genunchiului

  Există cazuri în care nu veți putea obține o amplitudine a mișcărilor de flexie și extensie corespunzătoare după protezaarea genunchiului. Aceasta se poate întâmpla datorită unei formări în exces a țesutului fibros la nivelul genunchiului.

  Dacă aceasta se întâmplă chirurgul ortoped poate fi nevoit să intervină și să manipuleze genunchiul sub anestezie pentru a vă reda mobilitatea. Dacă prin mobilizarea genunchiului sub anestezie nu se obține o mobilitate satisfăcătoare, atunci este posibil să fie nevoie o intervenție chirurgicală de revizie a protezei de genunchi.

  5. Fracturi periprotetice

  O fractură periprotetica se produce atunci când oasele din jurul protezei (femurul și tibia) se rup. Aceste fracturi se produc cel mai adesea în urma unei căzături, şi pot necesita revizia protezei de genunchi.

  Pregătirea pentru operație

  Evaluarea medicală

  Înainte de intervenția chirurgicală de revizie a protezei de genunchi, Dr. Apostolescu vă va da să faceți câteva analize de laborator şi consulturi de specialitate. Acestea sunt necesare pentru că, starea dumneavoastră de sănătate trebuie să fie destul de bună ca să permită o intervenție chirurgicală de anvergura celei de revizie.

  Imagistică

  Doctorul Apostolescu vă va recomanda să faceți cel puțin o radiografie de genunchi în incidentele de faţă şi de profil. Este posibil însă, să vi se recomande și o examinare CT (computer tomografie) pentru o evaluare cât mai bună a pierderilor osoase suferite în urma degradării implantului de genunchi.

  Complicații

  Ca la orice intervenție chirurgicală, și la revizia protezei totale de genunchi există riscuri asociate operaţiei. Deoarece procedura de revizie este mai lungă și mult mai complexă decât protezarea primară a genunchiului, și riscul unor complicații este mai mare.

  Înainte de intervenția chirurgicală, doctorul Apostolescu va discuta cu dumneavoastră aceste riscuri ale intervenției și va lua măsuri specifice pentru a preveni cât de mult potențialele complicații.

  Riscurile posibile și complicațiile intervenției chirurgicale de revizie includ:

  • vindecare proastă a inciziei
  • scăderea amplitudinii mișcărilor la nivelul genunchiului
  • infecția protezei de revizie
  • sângerări importante
  • formarea cheagurilor de sânge la nivelul membrelor inferioare
  • fracturi osoase – acestea se pot produce în timpul intervenției chirurgicale de revizie
  • leziuni ale nervilor sau vaselor de sânge
  • trombembolismul pulmonar – apariția de cheaguri de sânge la nivelul plămânilor
  • alte probleme medicale precum infarct, complicații pulmonare sau accidentul vascular cerebral

  Recuperarea după protezarea de revizie a genunchiului

  Cel mai probabil veţi sta în spital pentru câteva zile (3-5 zile). Deși recuperarea după revizia protezei de genunchi este de obicei mai grea și mai înceata decât recuperarea după protezarea primară a genunchiului, îngrijirea, indicațiile și contraindicațiile pe care le veți primi sunt similare.

  A doua zi după intervenție veți primi vizita unui fiziokinetoterapeut care vă va învăța ce exerciții să faceţi pentru întărirea musculaturii dumneavoastră și pentru redobândirea mobilității genunchiului. De asemenea veți începe să mergeți cu ajutorul unui cadru sau cârje sub supraveghere atentă a fiziokinetoterapeutului. Acest lucru se va întâmpla încă din a doua zi postoperator.

  Pentru a restabili mobilitatea genunchiului, în spital, veți beneficia de un aparat care vă va mișca pasiv genunchiul.

  Acasă veți continua exercițiile de kinetoterapie învățate în spital pentru o cât mai bună şi mai rapidă recuperare a genunchiului dumneavoastră.

  Firele de sutură vor fi extrase la 14 zile de la intervenția chirurgicală.

  După extragerea firelor este recomandat să începeți o recuperare a genunchiului dumneavoastră sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut. Aceasta poate fi făcută acasă sau la un centru de recuperare.

  Este foarte important ca acasă să continuați cu medicația anticoagulantă recomandată pentru a preveni formarea de cheaguri de sânge la nivelul membrelor inferioare, acestea putând migra şi în alte părţi ale corpului.

  Dr. Robert Apostolescu

  medic primar ortoped

  Spitalul Euroclinic București
  Spitalul Clinic de Urgenţă București

  • stagii de pregătire în SUA, Germania, Austria, Slovenia
  • supraspecializat în protezarea şoldului şi a genunchiului
  • doctorand în ştiinţe medicale