Tipuri de Proteze de Şold
Protezele de șold folosite în ortopedia modernă se împart în două mari categorii. Proteze cimentate și proteze necimentate. În cele ce urmează voi trece în revistă aceste două categorii astfel încât să aduc un pic de transparență în ceea ce privește modul în care medicul ortoped recomandă pacienților un anumit tip de proteză.
Indiferent de natura protezei, cimentată sau necimentată, durata ei de viață este destul de mare iar după degradarea acesteia se face o intervenţie chirurgicală de revizie a protezei de şold, şi viaţa poate continua fără probleme. Haideți să vedem așadar câteva lucruri interesante legate de protezele de șold cimentate și necimentate.
Protezele de Şold Cimentate
Se fixează la os cu ajutorul unui ciment ortopedic. Protezele de șold cimentate sunt folosite mai rar în ortopedie, fiind recomandate persoanelor vârstnice, care suferă de osteoporoză într-un stadiu avansat.
Datorită cimentării, aceste proteze au avantajul că se fixează foarte bine la os încă de la început (fixare primară) şi permit sprijinul cu toată greutatea pe piciorul operat de a doua zi după intervenţia de protezare. Cele mai întâlnite proteze de șold şi cele mai populare sunt cele necimentate.
Protezele de Şold Necimentate
Se fixează prin creșterea în interiorul protezei a osului. Componentele acestor proteze au suprafețe poroase în care osul crește pur și simplu după implantare. Sunt cele mai folosite proteze de șold din ortopedie întrucât oferă o fixare secundară foarte bună.
Protezele de șold necimentate sunt la rândul lor de mai multe feluri, există o clasificare în funcție de cuplurile de frecare la nivelul șoldului atunci când pacientul mișcă membrul inferior protezat iar în cele ce urmează vom vedea mai detaliat care sunt aceste tipuri și care sunt caracteristicile lor principale.
Există frecare pentru că în capul femurului este o bilă iar în bazin este o cupă (hemisferică) ce înlocuiește cavitatea acetabulară. Pentru o frecare cât mai mică între componentele protezei, cupa metalică este căptuşită cu un distanţier de plastic sau ceramică.
Tipuri de Proteze Necimentate
Proteze necimentate cu frecare metal pe metal
În cadrul acestor proteze, bila din capul femurului este de metal iar cavitatea care se instalează în șold este tot din metal. Aceste proteze nu s-au dovedit a avea rezultate bune în timp. Frecarea „metal pe metal” dezvoltă o cantitate mare de „resturi metalice” la nivelul şoldului cu efecte dezastruoase în timp. De aceea, acest tip de proteze nu se mai folosesc.
Proteze necimentate cu frecare metal pe polietilenă
Din nou, avem de-a face cu o bilă de metal care se instalează în capul femurului, însă în șold există o cavitate acoperită cu polietilenă, un plastic de bună calitate. Frecarea dintre metal şi polietilenă dezvoltă o cantitate destul de mică de particule din plastic. Aceste particule, cu timpul, pot duce la mobilizarea componentelor protezei (cupa de metal sau coada protezei).Totuși, comparativ cu protezele de șold cu frecare metal pe metal, cele cu frecare metal – polietilenă sunt mai des folosite.
citeşte şi PROTEZAREA MINIM INVAZIVĂ A ŞOLDULUI
Proteze necimentate cu frecare metal pe polietilenă cross–linked
Este vorba despre o proteză de șold de foarte bună calitate în cadrul căreia, cupa care se instalează în osul șoldului este acoperită cu un plastic special (polietilenă cross-linked), fiind mult mai rezistentă la frecare decât protezele ce au în componenţă polietilenă normală.
Proteze necimentate cu frecare ceramică pe polietilenă cross–linked
Statistic o astfel de proteză trebuie să supravieţuiască în timp peste 20-25, întrucât frecarea dintre bila ceramică instalată pe femur și cupa de pe bazin din polietilenă cross–linked produce foarte puține particule, intervalul de timp până la o eventuală revizie a protezei fiind foarte mare. Supravieţuirea în timp a protezei depinde foarte mult şi de nivelul de activitate al fiecărui pacient în parte.
Proteze necimentate cu frecare ceramică pe ceramică
De departe cele mai bune din lume la ora actuală. Capul femurului este ceramic iar cupa care se instalează în osul șoldului este de asemenea ceramică. Această proteză este cea mai rezistentă în timp dar și cea mai scumpă din punct de vedere al costurilor de achiziție, cum este și normal de altfel. Această proteză prezintă în schimb dezavantajul unei revizii mai dificile în caz de degradare.
Cum se alege proteza de șold
Una dintre marile necunoscute ale pacienților cărora li se recomandă un anumit tip de proteză de șold este modul în care medicul ortoped o alege pentru ei.
Din fericire, principiul care stă la baza acestei alegeri este unul destul de simplu de înțeles și de explicat. Mai exact, proteza de șold se alege în funcție de activitatea fizică pe care pacientul o are în viața de zi cu zi. De exemplu, dacă pacientul este unul tânăr, se recomandă proteza ceramică cu polietilenă cross-linked. Dacă pacientul este trecut de 50 de ani, se recomandă o proteză de șold necimentată cu frecare ceramică cu ceramică, proteză foarte rezistentă care mai mult ca sigur îl va ține toată viața. Dacă pacientul este mai în vârstă şi are un grad avansat de osteoporoză, i se poate recomanda o proteză cimentată de şold.
Ce se întâmplă cu proteza de șold dacă se degradează? Ei bine, nu trebuie să vă temeți sau să vă speriați, aceasta se poate rezolva prin revizie. Se pot înlocui oricând componentele vechi sau se pot adăuga altele noi care să țină alți 15-20 de ani.