11 Lucruri de Ştiut Înainte de Protezarea Şoldului

 1. Operaţie Majoră cu Impact Social Important

Dr. Apostolescu si pacientul

Pot 2 componente de titan (sau alt metal) şi ceramică să vă schimbe radical viaţa? Cu siguranţă da, atâta timp cât şoldurile dumneavoastră afectate de artroză sunt cauza unor dureri aproape permanente care vă ameninţă capacitatea de a merge, a munci şi a face diferite activităţi. Deşi este o intervenţie chirurgicală majoră cu recuperare ce poate dura câteva săptămâni, aproximativ 8000 de artroplastii totale de şold au loc în România, în fiecare an. Dacă metodele de tratament nechirurgical nu au dat rezultatele scontate, trebuie să vă gândiţi la posibilitatea înlocuirii şoldului cu o proteză totală.

2. Când Tratamentul Nechirurgical a Eşuat

Domnul Panaite Constantin are ambele şolduri protezate de către dr. Apostolescu Robert pentru coxartroză secundară necrozei avasculare a capului femural. Prima intervenţie chirurgicală a avut loc în luna octombrie 2014 şi s-a întors pentru protezarea celui de al doilea şold în ianuarie 2015. Până să vină la o evaluare în vederea unei posibile protezări a şoldurilor, pacientul a încercat toate metodele de tratament nechirurgical. Acum, după protezarea ambelor şolduri, domnul Panaite confirmă rezultatele uimitoare ale protezării, spunând că a aşteptat prea mult, a îndurat prea multă durere şi regretă că nu a venit mai devreme pentru o evaluare.

Dacă metodele conservatoare de tratament: medicaţia antiinflamatorie/antialgică, kinetoterapie, etc. sunt epuizate, trebuie să luaţi în considerare intervenţia chirurgicală de schimbare a şoldului (protezarea).

3. Spune NU Dizabilităţii

Multi pacienţi care suferă de coxartroză nu se pot odihni noaptea din cauza durerii. Ei nu pot merge mai mult de câteva sute de metri pe jos fără durere. Când durerea şi dizabilitatea ajung la un punct în care nu vă mai puteţi desfăşura activităţile de zi cu zi, atunci aveţi nevoie un nou şold care vă va permite să fiţi o persoană activă şi să faceţi în continuare lucrurile care vă plac.

În afară de coxartroză, pot necesita protezarea şoldului şi pacienţii care au necroza avasculara a capului femural, artrita reumatoidă, traumatisme ale şoldului în antecedente sau displazie de şold.

4. Operaţie Nu Doar Pentru Seniori

Durere sold

Multe persoane cred că protezarea şoldului este o operaţie destinată doar persoanelor trecute de vârsta a doua. Dar persoanele care suferă de necroza capului femural pot avea nevoie de protezarea şoldului în jurul vârstei de 30 ani. De asemenea pacienţii cu poliartrită reumatoidă pot necesita înlocuirea şoldului la o vârstă tânără. Aşadar, nu există persoană prea tânără sau prea în vârstă candidată la protezarea şoldului. Dr. Apostolescu a pus cu succes proteze de şold şi la pacienţii trecuţi de 80 ani.

Citiţi care este vârsta optimă pentru protezarea şoldului.

5. Alege Materiale Testate şi Durabile

Exista o gamă largă de proteze la dispoziţia chirurgului ortoped, făcute din combinaţii de materiale inclusiv metale ca titan sau cobalt-crom, ceramică şi polietilenă (plastic). Majoritatea au o urmărire îndelungată cu rate mari de succes şi supravieţuire bună în timp. Mai degrabă decât recomandarea unui anumit material sau ţip de proteză, Dr. Apostolescu recomandă să se aleagă o proteză care s-a dovedit în timp a avea rezultate bune şi foarte bune.

Dr. Apostolescu spune pacienţilor săi că nu întotdeauna ce e nou e şi cel mai bun. De exemplu protezele de şold ce au cuplu „metal pe metal” nu s-au dovedit a avea rezultate bune. Ele au dezvoltat o cantitate mare de „resturi” metalice cu rezultate dezastruoase în timp.

6. Nu Ambele Şolduri Odată

Ce se întâmplă dacă ambele şolduri sunt afectate de artroză? Este oportun să fie protezate amândouă în acelaşi timp? Dr. Apostolescu recomandă ca şoldurile să fie protezate pe rând din cauza faptului că riscurile medicale sunt mult mai mari cu o incidenţă mult mai crescută a trombozei venoase şi a trombembolismului. Alte complicaţii ca cele cardiace sau pulmonare sunt uşor mai crescute decât ar trebui să fie. Dr. Apostolescu nu recomandă protezarea ambelor şolduri odată decât în cazuri selectate şi numai prin tehnica minim invazivă. De obicei le spune pacienţilor: Întâi protezarea şoldului mai dureros, apoi recuperarea cu tonifierea musculaturii şi după aceea protezarea celui de-al doilea şold.

7. După Operaţie

Pentru a preveni complicaţiile trombembolice (de formare a cheagurilor de sânge) se administrează medicaţie anticoagulantă şi pacientul trebuie mobilizat cât mai repede cu putinţă. Infecţia poate apare şi la luni sau ani de la procedura chirurgicală, de aceea pacienţii trebuie să prevină acest lucru prin administrarea de antibiotice înainte de orice procedură chirurgicală sau dentară.

Postoperator veţi primi câteva zile medicaţie antialgică (pentru durere). A doua zi postoperator, Dr. Apostolescu le recomandă pacienţilor să se dea jos din pat şi să folosească un cadru la mers, iar externarea din spital se face la 3-5 zile de la operaţie.

8. E Timpul Pentru Recuperare

Dupa protezarea soldului

Cei mai mulţi pacienţii se simt bine la 6-8 săptămâni după operaţie. Deşi intervenţia chirurgicală este una frecventă, este totuşi o operaţie majoră. Pacienţii nu se pot întoarce la lucru următoarea săptămână. Unele activităţi vor fi restricţionate pe o perioadă de timp-chiar până la 3 luni. Domnul Panaite, protezat la ambele şolduri, spune că la 6 săptămâni are doar mici dureri, care sunt de vindecare şi se simte incomparabil mai bine faţă de perioada dinaintea protezării de şold. El transmite pacienţilor care vor să facă o intervenţie de protezare că recuperarea este mai rapidă şi mai puţin dureroasă decât şi-a imaginat.

9. Nu Există Garanţie pe Viaţă

Proteza de şold are o durată de viaţă limitată – de aproximativ 15-20 ani. Se speră însă că o dată cu inovaţiile tehnologice, materialele să se îmbunătăţească şi proteza de şold să ţină 6-7 decenii. Pentru moment însă, Dr. Apostolescu informează pacienţii mai tineri (între 30 şi 40 ani) că este posibil să aibe nevoie de încă o intervenţie chirurgicală de-a lungul vieţii pentru revizia protezei.

10. Da Schiatului, nu Alergatului

După înlocuirea şoldului, pacienţii se pot simţi atât de bine încât să uite că au fost protezaţi. Totuşi aceştia trebuie să ţină minte că nu este permis alergatul şi alte sporturi ce creează un impact mare la nivelul şoldurilor. Anumitor pacienţi, Dr. Apostolescu le permite chiar să schieze.

Puteţi practica exerciţii de impact mic, cum ar fi: înotul, aerobic în apă, mersul pe bicicletă, putând astfel să vă menţineţi în formă şi să fiţi activ fără a pune un stress suplimentar pe şoldul protezat.

11. Un Nou Început

Cei mai mulţi pacienţi se recuperează foarte bine după artroplastia totală de şold, având nu numai o funcţionalitate mai bună a membrului inferior, dar şi un alt chef de viaţă. Activităţile de zi cu zi, lucrul, joaca cu nepoţii care înainte erau imposibile sau greu de făcut, devin dintr-o dată „floare la ureche”.

Dr. Robert Apostolescu

medic primar ortoped

Spitalul Euroclinic București
Spitalul Clinic de Urgenţă București

  • stagii de pregătire în SUA, Germania, Austria, Slovenia
  • supraspecializat în protezarea şoldului şi a genunchiului
  • doctorand în ştiinţe medicale