Inlocuirea articulatiei de sold se poate faca la orice varsta

Există o Vârstă Optimă Pentru Înlocuirea Articulației de Şold?

În mod normal, când apare în discuție operația de înlocuire a articulației șoldului, majoritatea oamenilor se așteaptă ca pe masa de operație a medicului ortoped să fie o persoană de vârsta a treia, o persoană trecută prin viață la care uzarea excesivă a articulațiilor să fie complet justificată, o persoană trecută de 60-70 de ani pe care coxartroza nu a ocolit-o din păcate. Ei bine, realitatea este cu totul alta. Necroza de cap femural ori luxația congenitală de șold (displazia) pot fi probleme de sănătate cu care se pot întâlni și tinerii cu vârste cuprinse între 20 – 50 de ani.

În cazul în care aceste afecțiuni își fac simțită prezența de la vârste fragede, ori există simptome clare, identificabile drept direct răspunzătoare pentru apariția coxartrozei, nu trebuie să vă panicați.

Implanturi Performante

Tehnologia medicală a avansat suficient de mult în ziua de azi cât să poată asigura un trai cât se poate de normal şi tinerilor care optează pentru protezarea șoldului. Astăzi, protezele de şold sunt construite din materiale de foarte bună calitate ce asigură o calitate a vieții mai mult decât satisfăcătoare. Discutăm despre niște implanturi care rezistă foarte bine la uzură și care pot rezista în timp 25-30 de ani fară probleme. Vezi şi tipurile de proteze de şold.

După acest interval de timp, cu mare probabilitate, veţi avea nevoie de o intervenţia chirurgicală pentru revizia protezei de şold, iar viața continuă. Din păcate, foarte mulți pacienți tineri încă preferă să se chinuie cu medicamente de atenuare a durerilor în cazul în care boala se instalează, în loc să opteze pentru o proteză de șold, care după cum spuneam mai sus, este capabilă să aducă în prim plan un standard normal de viață. Nimeni nu ar trebui să îndure dureri atât timp cât există soluții medicale capabile să le elimine complet, nu doar să le atenueze sau să le facă să dispară pentru un anumit interval temporar.

citeşte şi PROTEZAREA MINIM INVAZIVĂ A ŞOLDULUI

Personal am pus proteze de șold pentru pacienți cu vârste foarte variate, cel mai tânăr avea 25 de ani iar cel mai în vârstă 90 de ani, cu toții reușind să scape de dureri și să-și continue viața mai departe fără nicio problemă. Din punct de vedere medical, nu există o vârstă optimă pentru protezarea șoldului, acestea intervenţie fiind recomandată indiferent de vârstă atât timp cât avem de-a face cu boli care duc la coxartroză ori cu necroza de cap femural însăși.

Viaţa După Înlocuirea Articulaţiei de Şold

În ceea ce privește activitatea fizică de după protezarea șoldului, viața își continuă cursul. Puteţi practica activităţi de impact mic, cum ar fi: înotul, aerobic în apă, dansul, ciclismul, putând astfel să vă menţineţi în formă şi să fiţi activ fără a pune un stress suplimentar pe şoldul protezat. Unor pacienţi li se permite chiar să schieze.

Va trebui să evitaţi sporturile care pun presiune mare pe articulaţie (cum ar fi tenisul şi badmintonul), sporturile de contact (precum fotbalul), săriturile sau jogging-ul. Este nevoie într-adevăr de câteva luni de recuperare după intervenția de înlocuire a articulaţiei (ca după orice tip de operație de altfel), însă apoi fiecare pacient se poate bucura în continuare de sporturile preferate, cu câteva excepţii însă.

Statistici Internaţionale

Există de altfel o creștere la nivel mondial a numărului de pacienți care optează pentru protezarea șoldului. Conform datelor publicate de către Naţional Hospital Discharge Survey, în Statele Unite, în anii 2000 se puneau 138.000 de proteze de șold/an. 10 ani mai târziu, în 2010, numărul pacienților care suferă de coxartroză și care optează pentru protezarea șoldului ajunge la 310.000/an (Să nu uităm că în SUA, osteoartrita afectează peste 27 de milioane de persoane). Sectorul de vârstă cu cea mai importantă creștere în ceea ce privește înlocuirea articulaţiei de şold nu este cel +70 de ani cum se așteaptă toată lumea, ci 45-57 de ani (+200%).

Discutăm despre niște oameni în toată puterea care aleg să pună capăt durerilor și tratamentelor medicamentoase ce nu mai sunt capabile să mențină standardul de viață în parametri normali și care înțeleg foarte bine faptul că o proteză de șold ELIMINĂ complet durerea şi redă mobilitatea, permițând în același timp pacienților să se bucure de activitățile preferate.

Concluzii

Gata cu durerea, gata cu medicamentele.

Acum, rămâne la aprecierea voastră dacă considerați că merită sau nu să vă chinuiți cu coxartroza dată de necroza de cap femural sau displazia de şold, atât timp cât există protezele de șold. Durerea apărută în momentul în care osul se freacă de alt os va fi din ce în ce mai mare, pe măsură ce timpul va trece și boala va avansa. Mobilitatea de asemenea o să înceapă să dispară, iar îndepărtarea de activitățile sportive va fi o certitudine.

Protezarea şoldului, în schimb, este o intervenţie sigură ce nu durează mai mult de două ore iar ziua imediat următoare vă puteţi mobiliza cu dureri minime. Odată cu înlocuirea articulaţiei şoldului, de cele mai mult ori, se egalizează şi membrele inferioare în cazul în care a existat o inegalitate a acestora preoperator. Activitatea de zi cu zi poate fi reluată cu câteva excepții și după câteva luni (două luni de obicei) de la intervenție, activitățile fizice de asemenea pot fi reluate fără niciun fel de grijă.