Displazia de Şold la Adult

Pentru a putea defini displazia de şold la adult este foarte important să se înţeleagă cum funcţionează un şold şi care este anatomia locală normală.

Anatomia normală a șoldului

Articulaţia şoldului este de tip minge-cavitate. Capătul proximal (superior) al femurului de formă sferică se articulează cu bazinul prin intermediul cavităţii acetabulare. Acetabulul şi capul femural sunt acoperite de un ţesut neted şi lucios care poartă numele de cartilaj articular.

Anatomia soldului
Articulatia şoldului

Între cavitatea acetabulara a bazinului şi capul femural (rotund) există o congruenţă perfectă, ceea ce face ca mişcarea coapsei să se facă cu uşurinţă şi forţele de frecare să fie distribuite pe o suprafaţă mai mare a cartilajului articular.

Ce este displazia de şold ?

Displazia de șold este o afecțiune în care există o nepotrivire între dimensiunea capului femural și mărimea (adâncimea) acetabulului de la nivelul bazinului. Aceasta apare datorită unei proaste dezvoltări a şoldului în copilărie şi în special a cavităţii acetabulare.

Stânga: Şold normal în care acoperirea capului femural este completă. Dreapta: Şold cu displazie în care acetabulul nu este suficient de adânc pentru a acoperii capul femural

Adică acetabulul nu are adâncimea corespunzătoare pentru a acoperi în totalitate capul femural mai mare. Astfel că, datorită lipsei de acoperire osoasă a capului femural, acesta iese din acetabul, practic se luxează din articulație.

Diferite stadii ale displaziei de şold în care se observă luxaţia şoldului cu scurtarea membrului inferior

Datorită acestei dezvoltări anormale a şoldului încă din copilărie, procesul artrozic este accelerat, pacienţii putând să dezvolte coxartroză înaintea vârstei de 50 ani.

Cauzele displaziei de şold

De obicei, oamenii adulți care suferă de displazie de șold sunt cunoscuți cu antecedente de instabilitate sau luxație congenitală de șold în copilărie. Boala este mai frecventă la fete decât a băieţi.

Există însă şi cazuri în care displazia de şold nu a putut fi depistată la naştere şi pacientul nu a beneficiat de nici un fel de tratament în copilărie. Aceste cazuri au un risc de a dezvolta mai devreme în viaţă coxartroză.

Simptomele displaziei de șold

Displazia poate afecta ambele şolduri, sau doar unul. Simptomele la adult diferă în funcție de stadiul bolii. Principalele manifestări sunt:

  • Mersul şchiopătat
  • Inegalitatea membrelor inferioare – membrul inferior afectat este mai scurt
  • De cele mai multe ori durerea nu este principalul simptom. Aceasta apare o dată cu dezvoltarea artrozei şi este localizată în zona inghinală.
  • La mers, piciorul afectat este rotat extern

Diagnostic

Chiar dacă nu aveți durere de şold, dar prezentați unul din simptomele de mai sus, este recomandabil să vă vadă un medic ortoped.

Pentru diagnostic dr. Robert Apostolescu se bazează pe examenul clinic și cel radiologic.

În ceea ce privește examenul radiologic, de cele mai multe ori efectuarea unei radiografii simple de bazin este suficientă pentru diagnosticarea bolii. Rareori este nevoie de un examen CT al şoldului afectat.

Tratament

În displazia de şold la adult, tratamentul este eminamente chirurgical. Acesta depinde de stadiul în care se află boala, mai precis prezenţa sau nu a coxartrozei.

Dacă coxartroza încă nu este instalată, pot fi efectuate diferite osteotomii (repozitionari) femurale sau de bazin, scopul final fiind acoperirea cât mai bună a capului femural.

Dacă însă coxartroza s-a instalat, singura soluţie este protezarea şoldului cu reconstrucţia bazinului (acetabulara). Această reconstrucţie poate fi făcută fie cu autogrefă (grefă osoasă recoltată de la acelaşi pacient) fie cu ajutorul unor augmente metalice care pot compensa lipsa de os de la nivelul bazinului.

Augmente de metal trabecular folosite la reconstrucţia acetabulului

Dacă diferenţa de lungime între membrele inferioare nu este mare, de cele mai multe ori, după protezarea şoldului membrele inferioare vor fi egale.