Artroza sold

Coxartroza

Coxartroza este o boală degenerativă, caracterizată prin degradarea progresivă a articulaţiei şoldului. Efectele acesteia sunt distrugerea cartilajului articular şi apariţia la nivelul şoldului a osteofitelor (ciocuri osoase). În lipsa cartilajului articular mişcările şoldului se limitează şi devin dureroase. Osteofitele dezvoltate reprezintă un obstacol mecanic ce limitează de asemena mişcarea şoldului.

Coxartroza
Stânga: Şold sănătos. Dreapta: Şold cu artroză (coxartroza).

Articulaţia şoldului este de tip minge-cavitate. Capătul proximal (superior) al femurului de formă sferică se articulează cu bazinul prin intermediul cavităţii acetabulare. Acetabulul şi femurul proximal (capul femural) sunt acoperite de un ţesut neted şi lucios care poartă numele de cartilaj articular. Acesta face ca mişcarea coapsei să se facă cu uşurinţă în toate direcţiile. Deteriorarea cartilajului articular, cu subţierea până la dispariţie a acestuia duce la instalarea coxartrozei.

Anatomia soldului
Articulatia şoldului

Cauzele Coxartrozei

Cauza exactă a coxartrozei este necunoscută. Ceea ce se cunoaște este faptul că cei mai mulţi oameni cu coxartroză prezintă cel puţin unul dintre factorii de risc enumeraţi mai jos:

 • Vârsta înaintată: cel mai frecvent persoanele afectate de artroză au vârste cuprinse între 50 şi 70 ani
 • Defecte congenitale: cum este luxaţia congenitală de şold
 • Traumatisme la nivelul şoldului: cum ar fi luxaţia de şold sau fractura de col femural
 • Obezitatea: prin crearea unui dezechilibru între solicitare şi rezistenţa cartilajului articular
 • Sexul: coxartroza este mai des întâlnită în rândul femeilor.

Însă coxartroza apare şi la persoane care nu prezintă niciunul din factorii de risc enumeraţi mai sus şi fără o cauză detectabilă.

Simptome

Adesea primele simptome ale coxartrozei sunt durerea de şold, mai ales în zona inghinală şi senzaţia de rigiditate cu scăderea gradului de mobilitate a şoldului. Coxartroza este o boală cu evoluţie progresivă şi mulţi dintre bolnavii afectaţi preferă să ignore durerea până ce aceasta împreună cu mobilitatea scăzută le afectează viaţa de zi cu zi. Iată mai jos câteva din simptomele gonartrozei care vă ajută să recunoaşteţi boala şi să vă prezentaţi cât mai curând la medic:

 • Durerea în zona inghinală, fesieră sau care coboară pe coapsă poate fi primul semn de coxartroză. Aceasta apare iniţial la mers şi apoi, odată cu progresia bolii, devine permanentă. Durerea în coxartroză apare treptat, în luni sau ani. Durerea de şold aparută brusc, este cauzată cel mai probabil de un traumatism (lovitură) sau alte afecţiuni.
 • Scăderea mobilităţii. În mod normal articulaţia şoldului permite o gamă largă de mişcări. Coxartroza face dificilă desfacerea picioarelor, întinderea piciorului în spate şi  rotaţia internă a membrului.
 • Şchiopătatul. Pentru a reduce durerea puteţi începe să şchiopătaţi, reducând astfel presiunea asupra şoldului.
 • Rigiditatea şoldului. Activităţile de zi cu zi care implică aplecatul, cum ar fi încălţatul, pot fi dificile sau imposibile la bolnavul cu coxartroză. Urcatul şi coborâtul din maşină reprezintă o adevărată provocare.
 • Repausul înrăutăţeşte situaţia. Şoldul devene rigid după o perioadă de inactivitate (dimineaţa după somn). Persoanele cu coxartroză acuză adesea dureri atunci când se ridică din pat dimineaţa sau când încearcă să se ridice după ce au stat o perioadă mai lungă pe scaun ori fotoliu.

Diagnostic Coxartroză

Pentru diagnosticarea coxartrozei Dr. Apostolescu vă va efectua un examen clinic complet în cadrul unei consultaţii. Acesta vă va testa mobilitatea şoldului şi vă va examina mersul.
Pentru punerea diagnosticului de certitudine, Dr. Apostolescu vă va solicita să faceţi o radiografie a bazinului care de cele mai multe ori este suficientă. Astfel va vedea modul în care s-au modificat articulaţiile şoldurilor, dacă există malformaţii osoase (formaţiuni de tip „ciocuri osoase”) sau alte anomalii.

Tratament Coxartroză

Modificările apărute odată cu evoluţia bolii sunt ireversibile. Totuşi tratamentul nechirurgical început devreme vă scuteşte de multă durere şi poate amâna instalarea incapacităţii de mişcare. Dacă coxartroza este în stadii avansate, singura soluţie pentru dumneavoastră este cea chirurgicală – protezarea şoldului (artroplastia totală de şold).

Tratament nechirurgical

Poate avea efect numai în fazele incipiente ale bolii şi constă în:

 • Evitarea eforturilor prelungite
 • Kinetoterapie pentru a creşte sau menţine mobilitatea şoldului, cu exerciţii regulate precum înotul, aerobică în apă, ciclismul
 • Administrarea medicaţiei antiinflamatorii nesteriodiene pentru durere
 • Odihna periodică
 • Folosirea ajutătoarelor la mers (cadru/baston) pentru a scade presiunea la nivelul şoldului.
 • Pierderea în greutate, dacă sunteţi o persoană supraponderală

Tratament chirurgical

Proteza de sold
Proteza totală de şold

În cazul în care coxartroza dvs. este într-o fază avansată, durerea nu este calmată de tratamentul nechirurgical, şoldurile dor chiar şi în timpul repausului nocturn şi/sau membrul se scurtează cu apariţia şchiopătatului Dr. Apostolescu vă poate recomanda protezarea totală a şoldului pe cale chirurgicală (artroplastie). Această intervenţie este sigură şi eficientă, asigură dispariţia durerii, creşterea mobilităţii şi vă ajută în reluarea activităţilor zilnice, obişnuite. Protezarea totală de şold este una dintre cele mai de succes intervenţii chirurgicale pe care chirurgii ortopezi le efectuează.

citeşte şi PROTEZAREA MINIM INVAZIVĂ A ŞOLDULUI

Protezarea constă în înlocuirea şoldului deteriorat cu o articulaţie artificială ce are două piese, una pentru bazin şi una pentru femur. Această intervenţie va elimina durerea, va îmbunătăţi considerabil capacitatea de a merge şi va creşte calitatea vieţii dumneavoastră.
Exerciţiile fizice reprezintă un factor important pentru recuperarea dumneavoastră postoperatorie. La 6 săptămâni de la operaţie trebuie să fiţi apt să vă reluaţi majoritatea activităţilor dumneavoastră cotidiene.

Ce este Coxartroza şi cum se face Protezarea Şoldului

Dr. Robert Apostolescu

medic primar ortoped

Spitalul Euroclinic București
Spitalul Clinic de Urgenţă București

 • stagii de pregătire în SUA, Germania, Austria, Slovenia
 • supraspecializat în protezarea şoldului şi a genunchiului
 • doctorand în ştiinţe medicale