NACF

Necroza aseptică de cap femural

Necroza aseptică de cap femural apare în momentul în care șoldul nu mai primește cantitatea de sânge necesară unei bune funcționări. Oasele șoldului au nevoie de vascularizaţie. În momentul în care aceasta nu mai are loc, osul din capul femurului începe efectiv să se degradeze și să moară. Dacă boala nu este stopată la timp, articulația șoldului poate fi distrusă complet, instalându-se coxartroza (artroza șoldului).

Cine Este Predispus la Această Afecțiune și Care Sunt Factorii de Risc ?

Mofidicarile capului femural din NACF
În necroza aseptică de cap femural (NACF) osul de la nivelul capului femural se necrozează (moare).

Necroza aseptică de cap femural afectează anual peste 20.000 de persoane, majoritatea cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Cei mai predispuși la acest tip de boală sunt cei care suferă de alte afecțiuni ce pot duce la necroză ischemică (boala de cheson, anemia cu celule falciforme, boala Gaucher, etc) sau cei care au avut parte în trecut de accidente precum dislocarea (luxaţia) sau fractura de șold (col femural). De asemenea, medicamentele de tip corticosteroid folosite pe termen lung pentru tratarea astmului sau artritei reumatoide pot cauza necroza aseptică de cap femural.

Foarte Important – consumul excesiv de alcool poate duce la necroză aseptică de cap femural. Cu timpul, apar depunerile de grăsime în interiorul vaselor de sânge și implicit, creșterea nivelului cortizonului, rezultând o vascularizare deficitară a oaselor șoldurilor. Potrivit unui raport realizat de Organizația Mondială a Sănătății, în anul 2016, România se află pe locul 3 în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de alcool pe cap de locuitor, după Belarus și Moldova.

Cum Poate fi Diagnosticată Afecțiunea ?

Diagnosticarea necrozei aseptice de cap femural poate fi făcută doar de medicul ortoped în urma radiografiilor sau în urma unui RMN. Pacienții suspecți de necroză ischemică în fază incipientă raportează dureri mari în jurul articulației șoldului dar au o mobilitate destul de bună. De regulă, durerea este localizată la nivel inghinal sau posterior în regiunea fesieră. De obicei, pe radiografii se vede clar dacă există probleme la nivelul capului femural, dacă acesta este deformat sau nu. Dacă însă boala este în stadii incipiente trebuie apelat la RMN. Prin intermediul RMN-ului se poate observa foarte clar care este suprafața osoasă afectată de boală.

Colapsul capului femural prezent in stadiile avansate ale NACF
(Stânga) Radiografia unui şold normal (Dreapta) În această radiografie stadiul NACF este avansat cu deformarea capului femural.

Necroza Aseptică de Cap Femural – Cum Poate fi Tratată ?

Cele mai eficiente metode de tratament pentru necroza aseptică de cap femural în stadii avansate sunt intervențiile chirurgicale. Boala se poate combate în fază incipientă și cu medicamente antiinflamatorii, oxigenoterapie hiperbară, cu schimbarea stilului de viață sau folosirea cârjelor o perioadă de timp, însă tot atunci când boala este în fază incipientă există și cele mai eficiente metode chirurgicale de tratament. Dr. Apostolescu vă prezintă în cele ce urmează care sunt intervențiile chirurgicale prin care se poate trata necroza aseptică de cap femural.

Decompresia capului femural și implantarea de grefe osoase – se găurește osul din capul femurului pentru a elibera presiunea și pentru a permite noilor vase de sânge să se formeze și să înceapă să irige zona afectată din nou. Atunci când necroza aseptică de cap femural este diagnosticată în fază inițială, această intervenție poate salva capul femural de la colaps. După cum spuneam mai sus, colapsul capului femural atrage după sine și apariția coxartrozei.

Grefele osoase – Această operațiune este strâns legată de cea de decompresie a capului femural, întrucât practic se ia os sănătos din altă parte a corpului și se pune în locul osului afectat. Grefele de os ajută la regenerarea capului femural afectat și la regenerarea articulației șoldului. Aceste grefe pot fi luate de la un donator, pot fi luate din propriul corp sau pot fi implantate grefe artificiale, sintetice.

Grefa fibulară vascularizată reprezintă una dintre cele mai eficiente grefe osoase pentru tratarea necrozei aseptice de cap femural aflată în stadiu incipient (înainte de intrarea în colaps a capului femural), prin intermediul acesteia se face adiție osoasă de la nivelul fibulei (osul subțire al gambei) împreună cu artera și vena care asigură vascularizaţia osoasă.

Proteza totala de sold pentru NACF
Tratamentul NACF prin protezarea totală a şoldului.

Înlocuirea articulației de șold – se elimină porțiunea de os afectată de necroza aseptică de cap femural (întregul cap al femurului) alături de cartilajul din șold și se montează o proteză artificială. Această soluție este folosită cel mai adesea atunci când boala se află într-un stadiu destul de avansat și capul femural a intrat deja în colaps.

Operațiunea mai este cunoscută și sub numele de artroplastie totală de șold și este foarte eficientă, funcțiile șoldului fiind recuperate în proporție de aproape 95%. Aceasta este una dintre cele mai renumite intervenții chirurgicale din istoria medicinei. Uneori există și posibilitatea de a înlocui doar capul femural cu o proteză parțială de șold, în cazul în care acetabulul nu este afectat de artroză. Operațiunea se numește în termeni medicali hemiartroplastie de șold.

Cum se face Protezarea Şoldului – Dr. Robert Apostolescu

citeşte şi PROTEZAREA MINIM INVAZIVĂ A ŞOLDULUI

Concluzii

Necroza aseptică de cap femural poate fi tratată și rezolvată fără proceduri complexe precum înlocuirea articulației de șold, dacă boala este descoperită în fază incipientă, înainte de colapsul capului femural. În astfel de cazuri, este suficientă decompresia capului femural sau oxigenoterapia hiperbară pentru a stopa avansarea bolii și pentru a împiedica instalarea coxartrozei (artroza șoldului). Recuperarea în cazul în care se intervine pentru decomprimarea capului femural durează câteva luni, timp în care trebuie folosite cârje pentru a evita suprasolicitarea articulației de șold. 

De asemenea, în decursul celor câteva luni de recuperare (în jur de trei), durerea cauzată cândva de simpla mișcare, începe să dispară pe măsură ce țesutul osos începe să se regenereze. 

Dacă necroza aseptică de cap femural este în stadiu avansat iar capul femural a intrat în colaps, decompresia capului femural nu va avea rezultate. Dr. Apostolescu recomandă în acest caz înlocuirea totală a articulației șoldului, care va rezolva în totalitate problema de mobilitate și va reuși să alunge și durerea specifică acestei boli.